Je hebt na een heerlijk avondje tafelen nog een beetje eten over, hoe bewaar je dit dan? Vaak grijpt men naar de rollen aluminiumfolie of plastic huishoudfolie. Maar welke is eigenlijk milieuvriendelijker en waarom?

Aluminiumfolie vs plastic huishoudfolie

Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.

Per kilogram maar liefst zo’n vijftien kWh aan energie. Daar kan ter vergelijking een gemiddelde wasmachine zo’n veertien keer op draaien. Daarnaast is aluminium te recyclen maar aluminiumfolie dus niet, dit omdat het veel te dun is. Door de fijne structuur zal het dus gaan verbranden in plaats van smelten. Dit maak recyclen dus onmogelijk.

Welke gebruik jij?
Keuzen

Plastic huishoudfolie

Per gram is huishoudfolie zo’n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken. Daarna is het gescheurd of kleeft het teveel aan elkaar waardoor je er niks meer mee kunt. Aluminiumfolie zou je kunnen hergebruiken, maar hieronder lichten we toe dat dit ook niet de beste optie is. Maar wat is dan de oplossing?

Alternatieven

Het beste is natuurlijk om de producten niet te gebruiken, maar soms is het gewoon erg handig. Je zou een vel aluminiumfolie zo’n zes keer kunnen hergebruiken om het vervolgens even ‘milieuvriendelijk’ te maken als huishoudfolie, maar echt fris en praktisch is dat niet. Een andere meer reële optie zijn vershoudbakjes, hier zou je jarenlang mee kunnen doen. Ze zijn goed met de hand schoon te maken en sommige kunnen zelfs in de vaatwasser. Ze zijn ook vaak luchtdicht waardoor je zeker ervan bent dat de dag erop je eten nog redelijk vers is.

Creatieve oplossingen

Ook zou je creatief kunnen nadenken en bijvoorbeeld een bak salade kunnen afdekken met een bord. Ook kun je kiezen voor kranten als je bijvoorbeeld vis wil verpakken. Maar wat natuurlijk het allerbeste werkt is om exact te koken wat je ook op kunt eten. Maar goed, die conclusie heb jij natuurlijk ook al getrokken.

Duurzaam op vakantie, kan dat eigenlijk wel?

Bijna was de vakantiepret voorgoed verpest. Onze aarde zou al die toeristen niet meer trekken. Gelukkig is daar iets op bedacht: duurzame vakanties. Maar een vakantie duurzaam maken, hoe doen ze dat?

Duurzaam reizen - Ersin Kirisis - KVW

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team