Wat is er zo interessant aan Vaticaanstad?

In deze eerste aflevering praten presentator Wilfred Kemp en Vaticaan-correspondent Andrea Vreede over alles wat er interessant is aan Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.

Hoe kan dat dwergstaatje bestaan, zo midden in miljoenenstad Rome? Wat is de eeuwigdurende verwarring tussen Vaticaan, Vaticaanstad en Heilige Stoel? Vaticaanstad is toch ook een ‘echt’ land: het heeft een eigen bank, voetbalelftal, krant en radiostation. 

Wilfred en Andrea vertellen vol smaak over hun eigen ervaringen tijdens bezoeken aan Het Vaticaan. Dat ze er zo vaak zijn geweest is eigenlijk heel bijzonder, want het Vaticaan is voor bezoekers gesloten. Ze bellen ook even met Paul Deckers, bloemsierkunstenaar die al bijna 35 jaar de bloemen op het Sint Pietersplein verzorgt met Pasen. De ‘Dank voor die Bloemen’ van de vorige paus is dus onder anderen voor Paul en zijn collega’s! Paul loopt rond Pasen rond in Het Vaticaan en de Vaticaanse tuinen, en mag ook elk jaar de paus even ontmoeten. Hij vertelt over zijn ervaringen. 

En wat zijn eigenlijk de toeristische trekpleisters die je niet mag missen, volgens Wilfred en Andrea? Natuurlijk sowieso die grootste katholieke kerk ter wereld, de Sint Pieter. Wilfred heeft een bijzondere tip, iets dat je niet mag missen als je in die Sint Pieter staat! En dan is er nog een bijzonder begraafplaatsje, dat je alleen vindt als je er echt naar zoekt. En Andrea tipt iets waar je vaak aan voorbij loopt in Rome, maar dat na beluistering van deze podcast misschien iets meer aandacht verdient…

Luister hier aflevering 1:

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!