Niks lekkerder dan een goede barbecue op een warme zomerdag. En zeg je barbecue, dan zeg je stokbrood. En zeg je stokbrood, dan zeg je kruidenboter. Met dit recept maak je die makkelijk zelf, mét een zilte twist. 

Kruidenboter is onmisbaar bij een goede zomerse barbecue. Maar wil je wel eens iets nieuws proberen? Dan is de zeemansboter van theatermaker Sien Vanmaele misschien wel iets voor jou.

Sien is gepassioneerd door alles wat met eten te maken heeft. Ook in haar werk ligt de focus vaak op eten en de zintuigen die daarmee gepaard gaan. Smaak, tast, reuk: alles wordt bij het publiek geprikkeld. 

Wat is zeemansboter?

Eén van de favoriete gerechten van Sien zijn gepofte aardappelen met haar zelfgemaakte zeemansboter, een kruidige boter met zeewier. In Zin in morgen vertelt ze dat ze die graag maakt in haar boshut, iets buiten Antwerpen.

‘Sommige dagen mis ik de zee en dan maak ik deze boter, daar word ik direct weer blij van', legt Sien uit. De zeemansboter is niet alleen heel lekker, maar ook gezond. Zeewier zit namelijk vol mineralen en vitaminen zoals ijzer, magnesium en jodium. De zeemansboter is heerlijk op brood, in risotto, gnocchi of coquilles van koningsoesterzwam.

Zo maak je zelf zeemansboter

Dit heb je nodig

- 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- De rasp van een halve citroen
- 6 gram gedroogde wieren, zoals zeesla, wakame en dulse
- 1 teen geperste knoflook
- Fijn zeezout
- Grof gemalen peper

Stap 1

Doe 6 gram gedroogde wier in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten aan toe: 100 gram boter, de rasp van een halve citroen, een teentje geperste knoflook, fijn zeezout en versgemalen peper.

Stap 2

Prak al deze ingrediënten goed met een vork.

Stap 3

Breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Laat het mengsel opstijven in de koelkast. De zeemansboter blijft ongeveer een maand goed. Je kunt de boter ook invriezen.

Meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Kim-Lian van der Meij