Sien Vanmaele: 'Wanneer ik de zee mis maak ik deze boter'

Maak in een handomdraai de gepofte aardappelen met zeemansboter van theatermaker Sien Vanmaele.

Het bereiden van aardappelen is voor theatermaker Sien Vanmaele een meditatieve bezigheid. Als ze in haar boshut, iets buiten Antwerpen, verblijft dan maakt ze graag gepofte aardappelen. De ‘meditatie’ begint met het zeer precies schoonmaken van de aardappelen. Sien laat de aardappels in de schil (daarin zitten veel voedingstoffen en vezels), maar de kiempitjes haalt ze er één voor één uit. Vervolgens doet ze de aardappelen in een kooksteen die ze ongeveer 45 minuten in de houtkachel legt.

Kookstenen, ook wel bricks genoemd, zijn gemaakt van een speciale kleisoort, waardoor ze brandveilig zijn en tegen grote temperatuurschokken kunnen. Je kunt ze gebruiken in de oven, op de barbecue, maar ook in een kampvuur. En voila, Sien’s ultieme comfortfood!

 

Zeemansboter

Als de aardappelen klaar zijn, doet ze er zeemansboter over: een kruidige boter met zeewier. ‘Sommige dagen mis ik de zee en dan maak ik deze boter, daar word ik direct weer blij van', legt Sien uit. De zeemansboter is niet alleen heel lekker, maar ook gezond. Zeewier zit namelijk vol mineralen en vitaminen zoals ijzer, magnesium en jodium. De zeemansboter is heerlijk op brood, in risotto, gnocchi of coquilles van koningsoesterzwam.

Zelf ook de zeemansboter van Sien maken? Hier lees je hoe!

Sien Vanmaele
Aardappels

Dit heb je nodig

- 100 gram plantaardige boter op kamertemperatuur
- De rasp van een halve citroen
- 6 gram gedroogde wieren, zoals zeesla, wakame en dulse
- 1 teen geperste knoflok
- Fijn zeezout
- Grof gemalen peper

 

Stap 1

Doe 6 gram gedroogde wier in een kom en voeg daar de rest van de ingrediënten aan toe: 100 gram boter, de rasp van een halve biologische citroen, een teentje geperst knoflook, fijn zeezout en versgemalen peper.

 

Stap 2

Prak al deze ingrediënten goed met een vork.

 

Stap 3

Breng zo nodig verder op smaak met zout en peper. Laat het mengsel opstijven in de koelkast. De zeemansboter blijft ongeveer een maand goed. Je kunt de boter ook invriezen.

Meer weten over theatermaker Sien Vanmaele?

Bekijk dan deze aflevering van Zin in morgen