Het voelen en uiten van dankbaarheid, vooral in moeilijke tijden, is goed voor je. Die uitspraak komt niet zomaar uit de lucht vallen, het blijkt ook uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Met deze 5 oefeningen leer je hoe je met dankbaarheid je leven meer waarde geeft. Inclusief handige vragenlijst om je op weg te helpen!

Zwaar jaar

Stacey Batten uit Amerika had het zwaar. In een jaar tijd overleed haar man aan kanker en haar vader aan Parkinson. Ook haar moeder kreeg kanker. En ze moest verhuizen nadat ze 26 jaar in hetzelfde huis had gewoond: ‘Het hele jaar stond in vuur en vlam’.

‘Dankbaarheidspot’

Tijdens dat jaar merkte ze op dat ze zich beter voelde als ze elke dag keek naar wat er wél goed ging. Dus pakte ze een glazen pot uit de kast en veranderde die in een ‘dankbaarheidspot’ die ze op haar nachtkastje zette. Elke avond schreef ze iets kleins op waarvoor ze dankbaar was en stopte het papiertje in de pot. Haar verdriet verdween niet, maar het schrijven van de positieve briefjes hielpen wel.

‘Dankbaarheid is de moeder aller deugden’

Marcus Tullius Cicero, Romeinse filosoof

Steeds meer onderzoek

Dankbaarheid is van alle tijden. De Romeinse filosoof Cicero noemde het zelfs ‘de moeder aller deugden’. Het speelt ook een wezenlijke rol in het geloof, in oude natuurreligies en in tal van spirituele stromingen. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw wordt er ook steeds meer onderzoek naar de effecten van dankbaarheid gedaan. Een van de grondleggers van dat onderzoek is Robert Emmons, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Californië. Uit zijn studies en de vele studies die daarop volgden, blijkt steeds weer dat dankbaarheid goed voor je is.

De gezondheidsvoordelen

Zo kan het ontvangen én uiten van dankbaarheid symptomen van depressie en angst verminderen, zelfrespect vergroten en je gevoel van tevredenheid verbeteren. Relaties bloeien ervan op en het verbindt mensen met elkaar. Mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt, ervaren na het oefenen van dankbaarheid minder negatieve herinneringen dan de mensen die dat niet deden. En het is niet alleen goed voor jezelf of voor degene aan wie je je dankbaarheid uit, ook mensen die er getuige van zijn, pikken een graantje mee.

‘Dankbaarheid geneest, geeft energie en verandert levens’

Robert Emmons, hoogleraar psychologie

Eén moment per dag is al genoeg

Volgens deskundigen is een kleine dosis dankbaarheid, één keer per dag, al genoeg om een verschil te voelen. Als je het maar wel elke dag doet en er dus een gewoonte van maakt. Met deze vijf tips kun je zelf je dankbaarheid trainen.

1. Schrijf een bedankbrief

Schrijf iemand, of jezelf, een bedankbrief. Een e-mail of sms kan ook, maar schrijven vertraagt je denkproces. Zo hou je meer overzicht en regie over je gevoelens en onthou je ze beter.

2. Wees specifiek

Zeg niet alleen ‘Dankjewel’, maar wees concreet over je gevoel door het te benoemen, dus: ‘Ik vind het fijn dat je de afwas gisteren voor me hebt gedaan’. Dat verdiept je gevoel van dankbaarheid.

3. Maak er een ritueel van.

Stacy zette een grote pot naast haar bed, maar je kunt ook je eigen ritueel bedenken. Door elke dag iets op een post-it te schrijven en die op de koelkast te plakken, het in een dagboek-app op je telefoon te bewaren of door het te koppelen aan een dagelijkse routine, bijvoorbeeld elke keer dat je je computer aanzet als je aan je werk begint.

4. Kijk om je heen

Dankbaarheid vind je overal, het zit in de kleinste dingen. Het kan iemand zijn op je werk die de deur voor je openhoudt, een buur die je vriendelijk groet, een vreemde die ergens mee helpt of een bloem die toch nog uitkomt in je tuin. 

5. Niet vergeten

En tot slot: als er iets vervelends gebeurt, probeer het dan ook van een positieve kant te bekijken. Onthoud dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat elke schaduw- altijd een zonkant heeft. Zelfs bij groot verdriet kun je dat oefenen en er baat bij hebben. Kijk maar naar Tracey.

Honderd handige dankbaarheidsvragen

Vind je het lastig om te bedenken waar je dankbaar voor kunt zijn? Bekijk dan deze handige vragenlijst. De lijst bestaat uit 100 vragen die je op weg helpen met nadenken over dankbaarheid. Hij is opgesteld door professor psychologie Joel Wong, uit Indiana. Met deze lijst onderzoekt Wong de invloed van dankbaarheid bij de behandeling van depressie.

Bron: New York Times