Sporten is goed voor je lichaam en conditie. Maar als je écht in balans wil komen, is alleen hardlopen, fietsen of bootcampen maar het halve werk. Zoek jij meer balans tussen lichaam en geest? Met dit stappenplan creëer je je eigen body & mind work-out!

In Zin in morgen van zaterdag 23 september gaat Thomas Cammaert langs bij Luuk Melisse. Luuk geeft een uniek soort sportles op een bijzondere plek, namelijk in een kerk in Amsterdam. Zijn lessen zijn intensieve work-outs waarin iedereen een koptelefoon op heeft. Je zweet je suf, maar het zijn niet zomaar sportlesjes waarin je je spieren en conditie traint. In deze sessies is het trainen van je mind namelijk net zo belangrijk. Want een getraind lijf zonder een rustige geest is maar het halve werk, aldus Luuk.

Als je lichaam en geest in balans zijn, ontstaat er meer ruimte voor rust. Door intensieve bewegingen af te wisselen met momenten van stilte, kom je dichterbij jezelf en wie je in wezen bent. In plaats van alleen maar op je prestatie te letten (heb ik genoeg calorieën verbrand, heb ik al mijn spieren getraind), luister je dus ook naar wat je hart tegen je zegt.

Fysiek, emotioneel en spiritueel

Nu is het niet voor iedereen weggelegd om naar de kerk te gaan waar Luuk zijn lessen geeft, maar je kan het ook zelf thuis doen, met een koptelefoon op. En je kunt ook meer aandacht aan je geest geven tijdens het hardlopen of je bezoek aan de sportschool.

Voordat je begint heeft Luuk Melisse een tip. ‘Het belangrijkste is dat je je gaat afvragen wat je nodig hebt op het fysieke vlak, maar ook op het emotionele vlak én het spirituele vlak’. Dat zijn de waardes waar ik mee werk. Als je bewust wordt dat je af en toe wat meer stilte nodig hebt, of juist wat meer beweging, of misschien wat meer contact, dan kom je automatisch dichterbij jezelf.’

Balans tussen Llichaam en geest - Zin in morgen
1 min 24 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Balans tussen lichaam en geest in 4 stappen

1. Creëer een vast ritme

Maak er een gewoonte van om iedere ochtend met aandacht voor jezelf op te staan. Luuk: ‘Ik heb voor mezelf een vast ritme gecreëerd. Elke dag als ik opsta mediteer ik eerst even, daarna beweeg ik en dan ik lees een stukje. Daar valt niet over te onderhandelen met mezelf, ik doe dat elke ochtend. Want ik weet dat ik me daardoor meer gecentreerd en geaard voel.’

2. Start met een intentie

Of je nu gaat rennen, fietsen, bootcampen of fitnessen, begin altijd met een intentie. Een intentie, of affirmatie, is een soort liefdevol voornemen naar jezelf of naar anderen. In Zin in morgen begint Thomas met de intentie: ‘Je bent goed zoals je bent’. Dat voelt misschien onnatuurlijk als je het voor het eerst doet, maar als je met die gedachte gaat sporten, zul je gaan opmerken dat het je geest verruimt. Je verdiept je ervaring op een dieper niveau. Lekker!

3. Las meditatieve pauzes in

Neem bewust momenten om tussendoor op adem te komen. Luuk doet dit door meditatieve pauzes in te lassen. Je kunt een half uur gaan hardlopen en je op je eindtijd focussen, maar je kan ook elke tien minuten even laten bezinken wat je tot dat moment hebt gedaan. Tijdens die momenten adem je diep in en uit, je stretcht je armen en draait rondjes hoofd. Of je gaat een minuutje zitten met je ogen gesloten. Let alleen op wat je voelt, niet op hoe lang je al bezig bent of hoe lang je nog moet. Je blijft bij jezelf in het moment.

4. Sluit weer af met je intentie

Ben je klaar met je work-out? Ga dan weer terug naar het begin, naar je intentie. Wat had je jezelf of de mensen om je heen gewenst? Hoe voelt dat nu? En hoe kun je dat gevoel je dag of avond mee innemen? Je zult merken dat je beleving van het sporten opeens veel bewuster is geworden en dat je je meer in balans voelt. Thomas Cammaert was zelfs tot tranen geroerd door wat er allemaal door hem heen ging. Hij voelde een ontlading van emoties en sloot zijn les af met een grote glimlach en een gelukzalig gevoel.

Kijken!

Kijk hier de Zin in morgen van zaterdag 23 september.

Zin in morgen - balans tussen lichaam en geest