Je kat spinnend op schoot, je hond die kwispelend op je afrent of je konijn dat zich lekker laat knuffelen: dieren maken ons gelukkig. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Nooit meer alleen

Je komt thuis en wordt meteen verblijd door het getrippel van je trouwe viervoeter. Of je ploft op de bank na een lange dag en je kat springt bij je op schoot. Met een dier in huis ben je nooit alleen. Daarom zijn mensen met een huisdier minder vaak eenzaam. Zelfs wanneer je wat langere tijd minder sociale contacten hebt, is er thuis altijd een vriend die op je wacht.

'Knuffelhormoon'

Als je knuffelt met je huisdier gebeurt er meer dan je zou denken: er komt een biologisch proces op gang. Knuffelen stimuleert namelijk de aanmaak van oxytocine , een hormoon in je lichaam dat stressverlagend en rustgevend werkt. Het hormoon wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ of ‘gelukshormoon’ genoemd. Dit hormoon kun je al aanmaken als je alleen maar naar een huisdier kijkt. Vandaar ook de grote populariteit van al die schattige kattenfilmpjes op sociale media. Lekker kijken dus!

Betekenis aan het leven

Zorgen voor dieren helpt ook betekenis te geven aan je leven. In Zin in morgen vertellen de tweelingzussen Moniek en Norma Miedema over hun zorg voor de dieren van Norma. Norma vangt dieren op met een beperking en geeft ze een nieuw leven. Moniek heeft haar eigen kledingmerk, maar één dag in de week helpt ze haar zus op de boerderij. Ze vindt waardevolle zingeving in het helpen van de dieren.

Bekijk de aflevering van Zin in morgen over Norma en Moniek

'Het geeft zin aan mijn leven. Zo maak ik het verschil!'

Moniek Miedema
De boerderij van Norma
Norma en Moniek met een aantal honden

Andere gezondheidsvoordelen

En er is meer. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die met huisdieren op een boerderij zijn opgegroeid, minder kans lopen op allergieën en astma. Ook mensen met dementie kunnen baat bij hebben bij een huisdier in huis. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met dementie alerter worden en minder hulpbehoevend zijn, wanneer ze voor een dier moeten zorgen. Daarvoor hoef je niet eens per se een dier in huis te nemen. Er bestaan ook speciaal getrainde hulphonden die op bezoek gaan bij mensen die het nodig hebben.

Meer buiten

Je gaat misschien niet met al je huisdieren naar buiten, maar als je bijvoorbeeld een hond hebt, dan weet je in ieder geval één ding zeker: je hebt geen stappenteller meer nodig. Een hond moet een paar keer per dag naar buiten, dus dat betekent: wandelen. Je beweegt en komt misschien vaker in de natuur. Dat is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je gemoedstoestand. Heb je geen hond? Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij een dierenasiel om af en toe één van de asielhonden uit te laten.

Houden dieren ook van jou?

Wij hebben heel veel liefde te geven aan dieren, maar hoe zit dat andersom? Zijn zij ook zo dol op ons? We moeten er altijd voor waken om menselijke emoties niet zomaar op dieren te projecteren. Maar het welbekende ‘knuffelhormoon’ bestaat wel degelijk ook bij dieren. Dieren kunnen gehecht aan je raken, loyaal zijn, ze houden van spelen en vinden het lekker als ze een aai over hun bol krijgen.

Dat geldt natuurlijk alleen voor dieren die gewend zijn aan mensen. Een hertenkalfje in het bos of een konijn in het veld achterna rennen voor een knuffel is natuurlijk niet de bedoeling. Daar kun je van genieten door er gewoon naar te kijken. Want ook daar word je blijer van!

Bekijk Zin in morgen

Ondanks hun moeilijke jeugd, maar gesterkt door hun innige band als tweeling, hebben Norma en Moniek allebei op hun eigen manier hun geluk gevonden. Zij zoeken rust en liefde bij het verzorgen van Norma's hulpbehoevende en gehandicapte dieren.

De boerderij van Norma