Finland werd dit jaar voor de zevende keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Hun bijzondere levensfilosofie 'sisu' maakt de Finnen weerbaar, veerkrachtig én volhardend. Dit is wat we ervan kunnen leren.

De kracht in jou

Het Finse woord sisu is een woord dat, net als het Deense hygge ('gezelligheid'), geen officiële vertaling heeft. Het komt onder andere van sisus, dat voor 'kern' staat en van sisällä, dat voor ‘binnen’ staat. Sisu komt dus neer op iets als ‘dat wat binnen in je zit’, of wat vrijer vertaald: ‘de kracht in jou’. Het staat voor doorzettingsvermogen, volharding en weerbaarheid en het zit al vele honderden jaren in de genen van de Finnen. En dat kunnen ze goed gebruiken, want het land heeft lange, donkere en koude winters en in de zomer wemelt het er van de muggen.

Mentale reservetank

Maar Sisu is meer. ‘Het is de reservetank energie die we aanboren als we aan het eind van onze mentale en fysieke krachten denken te zijn’, vertelt Emilia Lahti. Volgens Lahti kun je Sisu vergelijken met wat de Amerikaanse psycholoog William James (1842 - 1910) de ‘tweede wind’ noemde. ‘Een kracht die ons kan helpen om door te gaan op het moment dat we denken dat we erdoorheen zitten.’

Drie Sisu-tips

En ‘erdoorheen zitten’, dat gevoel hebben we allemaal wel eens. Dus een beetje meer Finse Sisu kan geen kwaad. Met deze drie tips leef je volgens deze Finse levensfilosofie:

Tip 1: verander je perspectief

Krijg je te maken met tegenslag? Laat je dan niet verlammen, maar bekijk je situatie vanuit een ander perspectief. Zie het bijvoorbeeld als een gebeurtenis waar je iets van kunt leren of waar je op een andere manier waarde aan kunt geven en zie het als ‘een nieuwe ervaring’. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het verandert wel de energie van je aandacht waardoor je op een positievere manier naar jezelf en de situatie kunt kijken.

Tip 2: koester de veerkrachtige momenten

Herinner jezelf in zware tijden, of wanneer je veel voor je kiezen krijgt, bewust aan eerdere momenten waarop je veerkracht toonde en volhield. Die eerdere momenten zijn als het ware een reservevoorraad veerkracht waar je nieuwe kracht uit kan ‘tappen’.

Tip 3: Zoek elkaar (en de natuur) op

Deel je ‘Sisu-krachten’ met anderen. In Finland worden hiervoor vaak ‘sisu-cirkels’ georganiseerd, bijeenkomsten waarbij mensen samen hun positieve ervaringen met volharding delen. Maar ook: zoek de natuur op! Ga samen wandelen of buiten zwemmen. De Finnen zijn verzot op zwemmen in hun prachtige meren, zelfs als het buiten ijskoud is. Sterker, dat koude water voedt je doorzettingsvermogen zelfs. En last but not least: vergeet de Finse sauna niet! Als het dan weer een keer tegenzit, kun je altijd nog met een glimlach denken dat je letterlijk voor hetere vuren hebt gestaan.

Meer dan Sisu

Natuurlijk is Sisu niet het enige dat de Finnen zo gelukkig maakt. Het land heeft ook veel dingen goed geregeld. ‘Finland is een universele verzorgingsstaat. De inkomensverschillen zijn kleiner en een groot aantal mensen kan aanspraak maken op collectieve voorzieningen. Nog een voorbeeld: voor vrouwen is het makkelijker om moederschap met werk te combineren, omdat kinderopvang betaalbaar is', vertelt Minna van Gerven, docent aan de Universiteit in Tampere in Zuid-Finland in ‘Spraakmakers dat je hier terug kan luisteren’.

Hollandse nuchterheid

Tot slot nog een klein schouderklopje voor onze eigen Hollandse nuchterheid: Nederland doet het ook niet slecht op de wereldranglijst van gelukkige landen; wij staan in 2024 op de zesde plaats. En wie weet, met een beetje meer Finse Sisu klimmen we de volgende keer wel een plekje omhoog.

Meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Kim-Lian van der Meij