In Zin in morgen overwint presentatrice Sosha Duysker haar zenuwen voor een ijsbad. Wil je ook ervaren wat het koude water met je doet, maar vind je een ijsbad een stap te ver? Koud douchen kan ook!

Veel mensen krijgen de rillingen van douchen met koud water. Dat is jammer, want het is goed voor je lichaam en geest. De voordelen van douchen met koud water zijn groot: het is goed voor je doorbloeding, voor je stofwisseling en vetverbranding en je krijgt meer energie en focus. Mensen die koud douchen voelen zich vaak ook geestelijk beter. En uit onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum blijkt zelfs dat mensen die elke dag even een koude douche nemen, minder lang en minder ernstig ziek zijn dan mensen die dat niet doen.

Zo begin je (en houd je het vol)

Een ander bijkomend voordeel van een dagelijkse koude douche is dat je er je gasrekening behoorlijk mee verlaagt. Reden genoeg dus om van de warme kraan af te blijven. Met deze tips leer je het jezelf aan én krijg je zin om het vol te houden.

Tip 1: Start met een ademoefening

Als je je hebt voorgenomen om koud te gaan douchen, stap er dan niet meteen onder, maar begin eerst met een ademoefening. Adem lang en diep in en ook lang en diep weer uit. Dit hou je een paar minuten vol. Je kunt hier ook je ogen bij sluiten en er een korte meditatie van maken. De kalmte en rustige ademhaling zijn belangrijk als je straks onder het koude water staat.

‘Fijn om te weten: je lichaam went aan de kou’

Tip 2: Doe het rustig aan

Ga niet meteen met je hele lichaam onder een ijskoude douche staan, zeker niet de eerste keer, maar doe het rustig aan. Je kunt de warme kraan steeds verder dichtdraaien of, als je meteen koud begint, eerst je voeten en benen onder de douche houden, dan je armen en daarna pas helemaal onder de koude straal gaan staan. Je kunt er ook even onder vandaan springen en dan weer teruggaan. Als je schrikt van het koude water en je ademhaling even stokt, geen zorgen: controleer je ademhaling weer tot een normaal en rustig tempo. Fijn om te weten: je lichaam went aan de kou dus wat de eerste keer verschrikkelijk voelt, zal na een tijdje een stuk draaglijker zijn. 

Tip 3: Douche steeds iets langer

De eerste keer dat je onder een koude douche staat, zul je er misschien het liefst meteen weer onderuit willen. Bouw het dus in stapjes op. Begin met bijvoorbeeld twintig seconden en let erop dat je constant rustig in- en diep uitademt. Dit doe je een paar dagen, waarna je de tijd verdubbelt, net zolang tot je een paar minuten kunt blijven staan. Sommige mensen staan wel tien minuten onder een koude douche en Sosha zat drie minuten in het ijsbad. Kijk zelf wat voor jou het beste voelt.

Een ijskoude uitdaging

In Zin in morgen gaat Sosha Duysker de uitdaging aan en dompelt zich onder in een ijsbad. Benieuwd naar haar ervaring?

Sosha in ijsbad

Tip 4: Eindig weer met een ademoefening

Klaar met je koude douche? Adem dan weer een tijdje rustig in en uit en blijf niet stilstaan. In Zin in morgen beweegt Sosha haar armen van links naar rechts terwijl ze in ‘Horse Stance’ staat. Dat is een houding waarbij je je benen wat breder uit elkaar zet en je knieën gebogen houdt (zoals in een squat). Blijf daarbij ook weer goed in- en uitademen. Je voelt de warmte dan langzaam terugkeren.

Tip 5: Maak er een challenge van

Wil je echt de voordelen ervaren van koud douchen? Dan moet je het wat langer volhouden. Maak er dus een uitdaging van, alleen of juist samen met iemand anders, en stel jezelf een doel van bijvoorbeeld dertig dagen. Tijdens die dertig dagen hou je dagelijks bij hoe je je voelt. Grote kans dat je er daarna gewoon mee doorgaat!

Bonustip!

Toch iets teveel koudwatervrees? Begin dan klein met een mini-ijsbad voor je handen. Pak een grote kom of een teil en vul die met koud water en ijsblokjes. Hier leg je een tijdje je handen in. Dit kun je ook met je voeten doen natuurlijk. Zo hoef je niet meteen helemaal 'door'. Mensen die in de winter snel last hebben van koude handen en voeten kunnen baat hebben bij zo'n mini-ijsbad. Je 'traint' er je bloedvaten in de uiteinden van je lijf mee, zo leren ze als het ware sneller opwarmen als het koud is.