Het is zomer! Dat wordt weer lekker lang buiten zijn en straks natuurlijk genieten van de zomervakantie. Maar je kan ook meer verdieping geven aan dit seizoen. Met de traditionele oosterse gezondheidsleer van de vijf elementen bijvoorbeeld. Zo word je bewust van de kracht van de jaargetijden en kom je dichter bij jezelf én de natuur.

De basis van alles wat leeft

De vijf elemententheorie gaat terug tot zo’n 200 voor Christus en is de traditionele Chinese kijk op hoe je gezond en in harmonie met jezelf en de natuur kunt leven. Volgens de oude Chinese gezondheidsleer draait alles in het leven om de juiste balans tussen de vijf elementen. Deze vijf elementen - water, vuur, hout, metaal en aarde - vormen de basis van alles wat leeft. Ieder element is gekoppeld aan een ander jaargetijde en heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

Yin en Yang energie

Volgens de vijf elemententheorie staat de zomer in het teken van het element vuur. De energie die daarbij hoort is Yang, in tegenstelling tot de energie in de herfst en de winter die meer Yin is. Er wordt van Yin-Yang energie vaak gezegd dat het voor mannelijk en vrouwelijke energie staat, maar het gaat veel verder dan dat. Yin en Yang gaat over alles wat tegengesteld is en tegelijk onlosmakelijk verbonden. Waar Yin de schaduw is, is Yang het licht. Waar Yin staat voor de maan, staat. Yang voor de zon enzovoort.

De energie van het hart

In de zomer is alles op zijn maximum. De planten en dieren zijn volledig tot groei gekomen. Alles laat zich zien en is op de toppen van zijn groei. Als mens voel je dat ook. De energie van de zomer is veel uitbundiger dan in de herfst of de winter. De zomer staat ook voor veel sociale contacten, communicatie, passie en hartstocht, opwinding en sensatie. En de zomer staat in het teken van het hart en transformatie.

Je eigen zomerritueel

Op en rond 21 juni vieren we dat de zon op het hoogste punt staat: de Zonnewende, de langste dag van het jaar. Door de eeuwen heen wordt deze dag uitbundig gevierd met midzomernachtvuren om de zon, het licht en de vruchtbaarheid te eren. Wil je zelf de zomer vieren met een vreugdevuur, maar heb je geen plek? Maak er dan een ritueel van met kaarsen of waxinelichtjes. Sluit je ogen en stem je energie af op het vuur en de energie van de zomer. Schrijf wat je wil loslaten op een papiertje en verbrand het in het vuur, zoals Zin in morgen presentator Kim-Lian deed bij het volle maan ritueel.

Zin in morgen volle maan ritueel

Tips voor een zomer vol bezinning

Sta vroeger op

Zeker als het warm is, geeft de vroege ochtend extra energie. Durf je het aan om écht vroeg op te staan? Probeer dan een keer een Amrit Vela meditatie. Amrit Vela verwijst naar de heilige uren voor zonsopgang. Je mediteert als je hoofd nog helemaal leeg is en de wereld nog slaapt, meestal ergens tussen 03:00 uur en 06:00 in de ochtend.

Zet je vuurenergie in!

Probeer zo vaak mogelijk buiten in de zon te zijn en lekker veel te bewegen. Zo bouw je wat reserves op voor als straks de zon zich minder laat zien. De zon is ook goed voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine is goed voor je botten, spieren, je weerstand en je gemoed. Goed om te weten: ook als je je huid beschermt met zonnebrandcrème maakt je lichaam vitamine D aan!

Verkoelend eten en drinken

Eet voedsel dat verkoelend werkt zoals fruit uit het seizoen, komkommer en bitter in plaats van scherp eten. En drink (kruiden) thee. Warme thee werkt namelijk verkoelender dan koud water. Het koude water zorgt ervoor dat je maag harder moet werken om weer op temperatuur te komen en dit kost meer energie.

Geen (of weinig) alcohol

Vermijd producten als alcohol, koffie en sigaretten (die laatste kun je natuurlijk beter altijd vermijden).

Maak extra contact

Het vuurelement hart staat voor verbinding en vrolijkheid, dus maak extra contact met de mensen van wie je houdt. En probeer veel dingen te doen waar je vrolijk van wordt.

Verkoel je voeten

Koel aan het eind van een warme dag eens lekker je voeten in een lauw (en dus niet ijskoud) voetbad met een beetje pepermuntolie of lavendel.

Behoefte aan meer verdieping?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Kim-Lian van der Meij en Cora Postema