Er zijn van die plekken in de natuur waar je als vanzelf tot rust komt of waar je kan worden overvallen door een groot gevoel van geluk. Zin in morgen laat je kennis maken met zo’n krachtplek: het Dark Sky Park op Terschelling.

In het oosten van Terschelling vind je de Boschplaat: een groot natuurgebied aan de kust dat bestaat uit een breed zandstrand en duinen. Dat maakt het gebied aantrekkelijk voor talloze planten, vogelsoorten en, als je geluk hebt, zeehonden. Bij daglicht is de Boschplaat dus al een heerlijk gebied om tot rust te komen en de kracht van de natuur te ervaren, maar als de nacht valt gebeurt er pas écht iets bijzonders. Het landschap hult zich in een dichte duisternis, zoals die op nog maar weinig plekken voorkomt.

 

Vervuilend licht

Want écht donker is het in Nederland niet meer. De straatlantaarns, het drukke nachtleven en de verlichting van tuinbouwkassen zorgen voor lichtvervuiling. De constante verlichting veroorzaakt een hemelgloed, ook buiten de stad. De mooie sterrenhemel is hierdoor moeilijk te zien. Niet alleen vervelend voor ons, ook voor de natuur. Verschillende plantensoorten groeien minder goed bij blootstelling aan te veel licht en bij dieren leidt lichtvervuiling in verandering in trek- en broedgedrag.

Natuurschoon in het donker

Maar de Boschplaat op Terschelling is dus een uitzondering. Dat heeft alles te maken met de ligging van het natuurgebied: het ligt ver genoeg van 'de bewoonde wereld' af om aan veel lichtvervuiling te ontkomen. Ook staat er op Terschelling een gunstige wind vanaf Groenland, met weinig stofdeeltjes en weinig waterdamp. Hierdoor is de hemel extra helder. Het ideale natuurgebied om sterren te kijken dus.

Want de hemel op de Boschplaat is zó helder en de duisternis zó diep, dat je met het blote oog de Melkweg kunt bekijken. En met een beetje geluk word je hier zelfs getrakteerd op een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen: het Noorderlicht. 

Bezinning in de duisternis

Prachtige natuur, totale rust én een eindeloze sterrenhemel: de Boschplaat is het perfecte decor voor een stevig potje bezinning. Hier kom je in verbinding met jezelf, de natuur en de kracht van de maan en de sterren. Let bij het plannen van een bezoek daarom goed op de maancyclus, want elke fase van de maan heeft zijn eigen energie die je in je voordeel kunt laten werken.

Zo nodigt de nieuwe maan uit tot het maken van nieuwe plannen, het uitspreken van wensen en tot het beginnen aan goede voornemens. De wassende maan is de perfecte periode om actie te ondernemen en te werken aan relaties. Angsten, verdriet en pijn loslaten en omvormen naar iets positiefs doe je het beste tijdens de volle maan. En de energie van de afnemende maan kun je gebruiken om slechte gewoontes af te leren.

Meer krachtplekken bezoeken?

Zin in morgen laat je kennis maken met de mooiste en meest inspirerende krachtplekken. Bezoek ook het labyrint van De Wassende Maan!

De Wassende Maan in de Biesbosch

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Groener doen: 10 kamerplanten