Zelf geurolie maken? Zo doe je het

In Zin in morgen ondergaat Kim-Lian van der Meij een massage met een Bijbelse geurolie die ze zelf uitkiest. Wil je weten hoe dat is? Je kunt ook je eigen massageolie maken. Dat is niet alleen goed voor je huid, maar ook voor je geest. Zo doe je het.

Het positieve effect van geuren

Hoe je een geur ervaart is voor iedereen anders, maar van veel geuren is wel bekend dat ze een specifiek effect kunnen hebben op ons gevoel en gemoed. Zo werkt lavendel ontspannend, versterkt de geur van citroen je concentratie, heeft de geur van passiebloem een gunstig effect op je creativiteit en wordt eucalyptus regelmatig gebruikt bij pijnlijke spieren en gewrichten. Het werken met dit soort essentiële of ook wel etherische oliën wordt ook wel aromatherapie genoemd.

Je eigen geurolie maken

Massageolie met een lekker geurtje kun je natuurlijk overal kopen, maar zelf maken is veel leuker. Daarvoor heb je niet veel nodig: een neutrale basisolie, een flesje etherische olie van de geur die je het lekkerst vindt en een flesje om het in te bewaren. Voor de basisolie kun je een plantenolie kiezen zoals bijvoorbeeld biologische zonnebloemolie, amandelolie, jojobaolie of arganolie.

Zo maak je 50 ml geurolie

Zorg dat je een schoon flesje hebt, liefst van glas voor de houdbaarheid, waarin je de olie kunt mengen. Vul dit flesje met 50 ml van je basisolie en voeg dan ongeveer 10 druppels etherische olie toe. Je kunt ook synthetische geurolie toevoegen, maar helemaal natuurlijke en biologische olie is wel zo fijn. Sluit het flesje weer en schudt het goed. Om de geur goed in te laten werken, laat je de olie eerst een nachtje staan. Schudt het dan nog even voordat je het weer gaat gebruiken.

Kleine waarschuwing: smeer etherische oliën niet zomaar op je huid, daarvoor zijn ze te geconcentreerd. Je moet ze dus echt verdunnen met een andere olie. Sommige etherische oliën kun je wel in pure vorm op de huid druppelen, denk aan lavendel en tea tree olie, maar wees hierbij altijd voorzichtig.

Je eigen olieritueel

Als je olie eenmaal klaar is, kan je olieritueel beginnen. Maak een extra kwartiertje vrij in de ochtend of avond om je lichaam te verzorgen met je eigen olie. Voor de ochtend kun je bijvoorbeeld een olie maken met citroen (goed voor je concentratie) en in de avond een olie voor een goede nachtrust (lavendel bijvoorbeeld).

'Neem de tijd om te voelen wat een geur met je doet door wat langer en bewuster te ruiken'

Korte geurmeditatie

Voordat je je olieritueel begint, neem je een kort moment om even te ‘landen’. Ruik eerst bewust en met aandacht aan de olie die je hebt gemaakt. Ga hiervoor ontspannen zitten, sluit je ogen en adem rustig in en uit door je neus. Doe dit vooral niet te gehaast, maar neem echt een paar minuten de tijd om te voelen wat de geur met je doet.

Masseren maar!

Daarna smeer je je lichaam in met de olie. Laat de olie even warm worden in je handen en wrijf hem rustig in met je volle hand. Geef wat extra aandacht aan de spieren of gewrichten die gespannen of stram zijn door wat meer druk te geven met je duimen. Masseer je schouders en nek bijvoorbeeld wat steviger. Je kunt ook wat olie op je slapen aanbrengen en zachte rondjes draaien met je wijs- en middelvingers.

Niet masseren? Neem een bad

Vergeet ook niet je voeten! En masseer je ook je buik? Smeer de olie dan in door rondjes met de klok mee te draaien. Dit is goed voor je spijsvertering. Laat de olie als je klaar bent nog even inwerken en kleed je dan aan of kruip lekker in bed als het avond is. Wil je liever niet inmasseren? Je kunt je zelfgemaakte olie ook in bad gebruiken.

Meer lezen over het effect van verschillende soorten geuren?