'Maak toch eens een keuze!' Wie moeite heeft met het nemen van beslissingen weet hoe frustrerend die opmerking is. Want keuzestress kan je behoorlijk verlammen. Gelukkig zijn er oefeningen waardoor het nemen van beslissingen iets makkelijker wordt. Je handen wassen bijvoorbeeld.

De gouden tip om af te rekenen met keuzestress bestaat helaas niet, maar je kunt jezelf wel trainen in het doorhakken van knopen. Neem sowieso regelmatig de tijd om je af te vragen wat je belangrijk vindt in je leven. Bijvoorbeeld door op te schrijven waar je goed in bent of waar je blij van wordt (en waarvan niet). Dat geeft je onbewust meer richting en helderheid wat helpt als je weer voor een beslissing staat.

Handen wassen

De interessantste tip voor mensen die het moeilijk vinden om te kiezen is misschien wel die waarbij je eerst je keuze maakt en daarna je handen wast met zeep. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan in Amerika blijkt namelijk dat je minder last hebt van twijfels na het nemen van een ingewikkelde beslissing als je na afloop je handen wast. ‘Je handen wassen is niet alleen een lichamelijke zuivering, maar ook een morele zuivering, aldus de conclusie van het onderzoek. Of het echt werkt? Daar kun je maar op één manier achter komen: niet meer twijfelen, kiezen en handen wassen!

Mocht dit geen zoden aan de dijk zetten, dan kunnen de volgende tips ook helpen.

Beperk je keuzes

We worden dagelijks voor keuzes gesteld: tientallen soorten thee in de supermarkt, honderden versies van die zwarte broek die je zoekt, verschillende verzekeringen en een overaanbod aan vakantiebestemmingen. Beperk die keuzes door niet iedere keer door te zoeken of door een tijdslimiet met jezelf af te spreken. Bijvoorbeeld dat je niet langer dan twee uur mag zoeken als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat of broodrooster. En laat je vooral niet gek maken door de opties op social media, daar wordt kiezen alleen maar ingewikkelder van.

Schrijf!

Als je voor een grote beslissing staat en er maar niet uitkomt, schrijf dan de gevolgen op van beide scenario’s. Bijvoorbeeld: hoe zou je leven eruitzien als je wel gaat samenwonen en hoe zou het eruit zien als je dat niet zou doen? Door je concreet voor te stellen hoe het zou lopen, krijg je er een beeld bij. Je gaat dan beter voelen bij welk beeld je je het fijnst vindt.

Zet je verstand uit

Keer op keer heel hard nadenken maakt het niet makkelijker om een keuze te maken. Sterker, het kan er juist ingewikkelder van worden. Beter is het om afstand te nemen en er een paar dagen later opnieuw naar te kijken. En als je je dilemma met een frisse blik opnieuw bekijkt, luister dan eerst naar je gevoel. Je intuïtie is vaak een betere raadgever dan je denkt.

Gooi een muntje op

Kom je er nog steeds niet uit? Dan is de simpelste oplossing misschien wel de beste: gooi een muntje op. Voel je je goed bij de uitkomst? Dan maak je die keuze. Voel je je er niet goed bij, dan weet je dat je de andere keuze moet maken. En vergeet niet: je kan eigenlijk niet verkeerd kiezen en er komt altijd weer een nieuwe kans voor een nieuwe keuze.