Het is niet altijd makkelijk te bepalen wat een ander nodig heeft in moeilijke tijden. Deze 10 tips kunnen je daarbij helpen, ook om zelf de moed erin te houden.
Als iemand in je omgeving ziek wordt, alleen komt te staan of het door een andere oorzaak zwaar heeft, wil je er voor diegene zijn. Het goede nieuws: er zijn talloze manieren waarop je dat kunt doen. Maar lastiger is om in te schatten wat een persoon precies op dat moment nodig heeft.
Ook is er verschil tussen het steunen van een naaste - bijvoorbeeld je partner of ouder of goede vriend(in) - of een persoon die wat verder van je af staat. Met deze tips in je achterhoofd, kun je waardevolle momenten creëren zonder jezelf uit het oog te verliezen.
1. Teken van leven
Als iemand wat verder van je af staat, stuur dan bijvoorbeeld een kaartje of een bloemetje om te laten weten dat je aan diegene denkt.
2. Luister goed naar de ander
Zeker als het om iemand dichtbij gaat, is het makkelijk om elkaar kwijt te raken. Stel vragen, probeer er achter te komen wat iemand nodig heeft.
3. Zorg voor balans
Het leven moet niet alleen maar in het teken staan van hulp bieden. Blijf zoveel mogelijk je eigen routine naleven. Doe de dagelijkse dingen, blijf andere mensen zien. Je kunt alleen energie geven als je zelf voldoende energie krijgt.
4. Wees open
Laat zien wat de situatie met jou doet. Je hoeft niet altijd positief te blijven, als je dat zo niet voelt. We hebben de neiging om sterk te willen zijn voor een ander. Hoewel we dat doen vanuit de beste bedoelingen, voelt de ander toch wat er speelt. Je kunt dus maar beter eerlijk zijn.
5. Doe leuke dingen samen
Blijf waar mogelijk ook de leuke dingen doen die je samen deed. Het is belangrijk om samen momenten te hebben waarin je even de narigheid kunt parkeren, momenten waarop jullie weer voelen hoe het was toen er niets speelde.
6. De bucket list
Als iemand weet dat die gaat overlijden, vraag dan of er dingen zijn die iemand écht nog wil doen. Een dagje naar zee, een reis, een concert of gewoon een middagje op een terras met wat vrienden: zo’n verzoek inlossen is voor iedereen fijn. Er zijn ook organisaties die helpen bij het vervullen van wensen van ernstig zieke mensen.
7. Durf te zwijgen
Je hoeft niet altijd te praten. Dat vindt niet iedereen fijn. Soms geven mensen aan: ik vind het prettig als je er gewoon bent. Stel bijvoorbeeld voor om samen een film te kijken of even een stuk te wandelen.
8. Help met dagelijkse dingen
Steun iemand door praktische dingen voor hem of haar te doen. Doe boodschappen, maak eten, help met klussen die gedaan moeten worden, vang de kinderen op.
9. Zoek passende hulp
Mensen doen zich soms heel stoer voor, maar als jij echt denkt dat het niet goed gaat, probeer het daar dan over te hebben. Adviseer als je denkt dat dat zinvol is, professionele hulp.
10. Wie steunt jou?
Tot slot, vergeet niet dat je zelf ook steun kan gebruiken. Vind een luisterend oor, iemand die hetzelfde heeft meegemaakt of juist iemand met wie je ontzettend kunt lachen. Immers, je kunt niet voor iemand zorgen als je zelf omvalt.