Trouwen doe je samen, uit liefde voor elkaar. Maar daar dacht de 76-jarige Dottie Fideli uit Amerika toch net even anders over. Zij trouwde onlangs met zichzelf, uit zelfliefde. Dat klinkt misschien raar, maar we kunnen best veel van haar leren.

De 77-jarige Dottie Fideli was al jaren gescheiden, maar liet zich niet uit het veld slaan. Iedereen was dol op haar, maar wanneer ze in de spiegel keek, zag ze iets anders. Ze voelde zich ‘een domkop’ omdat ze nooit had leren lezen. Op latere leeftijd leerde ze zichzelf alsnog lezen. En ondertussen groeide haar zelfliefde. Zo sterk zelfs, dat ze besloot met zichzelf in het huwelijksbootje te stappen.

Symbolische daad

Het huwelijk dat Dottie met zichzelf sloot is natuurlijk geen 'echt' huwelijk, het staat symbool voor de kracht en het belang van zelfliefde. Ze hield de ceremonie met een boodschap: je kunt alleen van anderen houden, als je ook van jezelf houdt. Een pleidooi voor zelfliefde, zou je kunnen zeggen.

Zelfcompassie en boeddhisme

Zelfliefde of zelfcompassie vindt zijn oorsprong in het boeddhisme. Het is een manier van zijn waarbij je zonder oordelen naar jezelf en de wereld kijkt. Als je iets niet kunt, zoals Dottie niet kon lezen, veroordeel je jezelf niet, maar kijk je met liefde en begrip naar jezelf. Je hoeft niet te ontkennen dat je tekortkomingen hebt en je kunt altijd proberen jezelf te veranderen om te kijken of het je gelukkiger maakt, maar niet omdat je anders een waardeloos mens bent.

‘De daadkracht die we door zelfcompassie ontwikkelen, is gebaseerd op liefde, niet op angst’

Psycholoog en boeddhist Kristin Neff

Tips voor meer zelfcompassie

Bij zelfliefde en zelfcompassie vergelijk je jezelf niet met anderen, maar kijk je met respect naar jezelf. Volgens psycholoog en boeddhist Kristin Neff bestaat zelfcompassie uit drie onderdelen: vriendelijk zijn tegen jezelf, beseffen dat we verbonden met elkaar zijn en mindfulness. Wil je oefenen met het vergroten van je zelfcompassie? Probeer dan een tijdje de volgende tips.

Verander je innerlijke stem

Als je jezelf betrapt op negatieve of neerbuigende gedachten over jezelf, probeer dan de toon van je innerlijke stem aan te passen en wat milder over jezelf te oordelen. Vraag jezelf af wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen als die ergens mee worstelt. Zou je tegen hem of haar ook zo streng zijn? Waarschijnlijk niet.

Wees lief voor jezelf

Aanraking maakt ons gelukkig, het zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine. En daarvoor heb je niet altijd iemand anders nodig. Dus omhels jezelf eens een keer of geef extra aandacht aan je lichaam als je je insmeert met bodylotion of wanneer je je handen wast of je haren kamt.

Probeer nieuwe dingen

Doe iets wat je eigenlijk niet durft of kan en spreek van tevoren met jezelf af dat het sowieso goed is, ongeacht de uitkomst. Lukt het niet, dan heb je niet gefaald, maar heb je iets geprobeerd en geleerd.

Vergroot je zelfbewustzijn

Schrijf iedere avond kort op waar je trots op bent van jezelf. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, het kan ook om iets kleins gaan, bijvoorbeeld dat je een collega op je werk hebt geholpen met een saai klusje. Zo vergroot je je zelfbewustzijn met positieve gedachten.

Kies een mantra

Een mantra is een klank, woord of zin met een boodschap die je keer op keer herhaalt. Vaak doe je dit tijdens een meditatie, maar je kunt jezelf ook af en toe iets liefs influisteren. Dat hoeft niets ingewikkelds te zijn. Het kan al helpen als je ‘Ik mag er zijn’ denkt, of ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Je kunt er zelf eentje bedenken of een mantra opzoeken op internet.

Besef dat je niet alleen bent

Natuurlijk gaat het leven vaak niet precies zoals je wil en krijg je te maken met frustratie, mislukking en verlies. Maar dat geldt voor ieder mens. We worstelen en lijden allemaal. Hoe meer je die gedachte toe kunt laten, hoe beter je compassie voor jezelf kunt voelen. En uiteindelijk voor iedereen om je heen.

Foto: Dottie Fideli - CBS News.