We leven in een wereld waarin iedereen altijd druk is. Van carrière maken tot het opvoeden van kinderen: het leven staat nooit stil. In al deze drukte kan je snel jezelf uit het oog verliezen. Met deze vijf tips leer jij liever voor jezelf te zijn.

Tip 1: Je bent niet wat je denkt

Negatieve gedachtes, iedereen heeft ze. Ze vertellen je vooral wat je niet goed doet en vertroebelen je zelfbeeld, maar het allerbelangrijkste is: ze zijn niet waar. Door er zo min mogelijk aandacht aan te besteden, waaien die gedachtes zo snel mogelijk weer over. Je gedachten zijn geen feiten, maar overtuigingen van hoe jij naar dingen kijkt. Zodra je weet dat het niet klopt, kun je de gedachten loslaten.

Tip 2: Kom tot jezelf

Tussen alle drukte door is het belangrijk om ook tijd voor jezelf vrij te maken. Een ontspannen geest en lichaam zorgen ervoor dat je beter met prikkels om kunt gaan en je emoties beter kunt verwerken. Neem lekker een bad, gun jezelf de tijd om een boek te lezen of als je echt even tot de kern wil komen: mediteren.

Tip 3: Zet jezelf op scherp

Door de kou te trotseren worden al je zintuigen op scherp gesteld. Een koude douche van 30 seconden kan al positieve effecten op de gezondheid hebben. Door het koude water maakt je lichaam hormonen aan die zorgen voor een gelukzalig gevoel. Zo kan jij je dag meteen goed beginnen en is dat ochtendhumeur verleden tijd. Durf jij de uitdaging aan?

Tip 4: Helende muziek

Je kent het wel: je zet een muziekje op tijdens het schoonmaken en draait de radio aan tijdens het autorijden. Alleen het luisteren naar muziek heeft al positieve effecten op je hersenen, maar de kracht van muziek gaat nog verder. In Zin in morgen probeert Thomas Cammaert een klankmeditatie uit. Klanken van bijvoorbeeld een gong, trommel of klankschaal worden gebruikt om het lichaam en de geest weer terug in balans te brengen.

Tip 5: De natuur in

De natuur is de ideale plek om aan de drukke realiteit te ontsnappen. Ga bijvoorbeeld pelgrimeren voor inspiratie én een stevige dosis lichaamsbeweging. Of dompel je helemaal onder in de natuur tijdens een bosbad, een soort meditatieve boswandeling. Zien, horen, ruiken én voelen: tijdens het bosbaden word je uitgedaagd al je zintuigen op scherp te zetten. Rust gegarandeerd.