De vastentijd is begonnen: zo vast presentator Sander de Kramer

Vandaag begint de vastentijd: een tijd van inkeer, versobering en bezinning. Zin in morgen presentator Sander de Kramer doet ook dit jaar weer mee.

In de katholieke traditie wordt er de veertig dagen vóór Pasen gevast. Sommige mensen drinken dan geen alcohol of eten geen vlees, terwijl anderen snoep of chocolade links laten liggen. Ook steeds meer mensen geven een eigen, moderne, invulling aan de vastentijd. Zij versoberen bijvoorbeeld door de auto te laten staan, geen sociale media te gebruiken of geen nieuwe spullen te kopen.

Tijdens de vastentijd hoef je jezelf echt niet van alles te ontzeggen. Je kan ook juist dingen wél, of vaker doen. Een kaartje sturen, een vriend opbellen of vrijwilligerswerk doen bijvoorbeeld.

'Ik stel mezelf de vraag of ik iets écht nodig heb'

Sander de Kramer

Ook Zin in morgen presentator Sander de Kramer is vandaag begonnen met vasten. “Zeker ga ik dit jaar weer versoberen”, vertelt hij. “Geen versnaperingen, geen alcohol, eenvoudige maaltijden. Op zondag mag je het vasten verbreken, maar ik weet nog niet of ik dat dit jaar ga doen. Daarnaast ga ik ook minder televisiekijken. Voor mijn werk moet ik wel het nieuws zien, maar verder kijk ik geen prettelevisie.

Als het gaat om bezinning ben ik in deze periode extra kritisch op het aanschaffen van nieuwe spullen. Ik stel mezelf de vraag of ik iets écht nodig heb en soms zie ik dan van de koop af.

Ik heb de vastentijd ‘ontdekt’ toen ik zo’n twintig jaar geleden bij de KRO-RKK kwam werken en collega’s ontmoette die daar op verrassende manier invulling aan gaven. Je ervaart door zo’n periode van soberheid waar je te afhankelijk van bent, of zeg maar gerust verslaafd aan bent. Ik heb gemerkt dat er wel iets van een monnik in mij schuilt. En na die veertig dagen kan ik zó genieten van wijn met kaasjes en stokbrood…”