Wat is vasten en waarom zou je het doen?

De vastentijd is begonnen voor veel christenen. Maar door het jaar heen zijn we veel meer met vasten bezig dan je misschien denkt. 

Je vast door jezelf dingen te onthouden of door minder van iets te nemen. Door te vasten versterk je de controle over je eigen impulsen. Je wordt je bewust van gewoonten die je hebt en kunt ze veranderen, tijdelijk of voor de lange duur.

 

Dry January

Tegenwoordig wordt vasten steeds populairder. Denk maar aan Dry January, waarin mensen een maand lang geen alcohol drinken, of Stoptober, waarin rokers proberen de sigaret te laten liggen. Of aan intermittent fasting, wat veel mensen doen om gewicht te verliezen en fit te blijven.

De religieuze vorm van vasten wordt al duizenden jaren beoefend en is een belangrijk onderdeel van veel verschillende religies en culturen over de hele wereld. De invulling ervan is verschillend, maar het doel is gemeenschappelijk: dichter bij het goddelijke komen door van wereldse zaken af te zien. Ook gaat het vaak samen met solidariteit met mensen die in armoede leven. Als je vast ervaar je wat het is om gebrek aan iets te hebben. Daarom geven mensen tijdens een vastenperiode ook vaak geld en goederen aan de armen.

Wat betekent vasten in de vier grote wereldgodsdiensten?

 

Christendom

In het westerse christendom wordt veertig dagen gevast, van Aswoensdag tot Pasen, om te herdenken dat Christus zich zo lang terugtrok in de woestijn zonder te eten. Tijdens deze vastentijd eten of drinken sommige gelovigen minder, anderen drinken geen alcohol of stoppen tijdelijk met sociale media.

Jodendom

Als de voornaamste joodse vastendagen gelden de Grote Verzoendag en de Dag van de Verwoesting van de tempel. Op deze beide dagen wordt gedurende 24 uur gevast. Daarnaast bestaan er 4 minder belangrijke vastendagen, waarop het vasten duurt van zonsopkomst tot zonsondergang.

Islam

Tijdens de jaarlijkse Ramadan wordt een maand lang van zonsopkomst tot zonsondergang gevast door elke moslim, behalve chronisch zieken, ouderen, kinderen onder de twaalf jaar en zwangeren. Tijdens het vasten zie je af van voedsel, alcohol en seks. Maar er is ook een bredere vorm die voorschrijft dat je je onthoudt van liegen, kwalijk spraakgebruik en ruziemaken.

Hindoeïsme

Het hindoe vasten heeft altijd een religieus of spiritueel doel, of religieuze oorsprong. Sommigen hindoes zijn dagelijks met een of andere vorm van vasten bezig en anderen alleen tijdens een bepaalde periode. Maar voor de meesten is het een vorm van zuiveren van lichaam en ziel.

Weetje:

De langste bekendste vast was in 1971, toen een 27-jarige man maar liefst 382 dagen op water en supplementen overleefde en van 207 naar 81 kilogram afviel. Niet iets om thuis ook te proberen, maar wel opmerkelijk.