Lekker hoor, dat tropische weer, maar hoe vind je verkoeling als het je toch even te warm wordt? Met deze klassieke pranayama ademoefening uit de yoga koel je af op eigen krachten. En je wordt er nog vrolijk van ook.

Pranayama

Pranayama komt uit het Sanskriet en staat voor ademhalingsoefeningen. Het is een van de vaste onderdelen van het achtvoudige pad van yoga. Want als je goed ademt, gaat je levensenergie - je prana - beter stromen. Er zijn tientallen verschillende soorten pranayama. Ze ondersteunen je tijdens de yogales of tijdens je meditatie, maar je kunt ze ook prima ‘los’ doen om even tot rust te komen.

De verkoelende ademhaling

Shitali Pranayama is de ideale oefening als je een beetje warmte kwijt wil op een natuurlijke manier. De naam is afgeleid van het woord sheetal uit het Sanskriet, dat je grofweg kunt vertalen als koel, kalm en kalmerend. Shitali Pranayama is vooral fijn als de dag op zijn warmst is, tussen twaalf en drie uur ongeveer. En je koelt er niet alleen je lichaam af, maar ook je geest. De ademtechniek verlaagt je bloeddruk en maakt je rustig en ontspannen. Je kunt hem dus ook doen als het minder warm is en je gewoon behoefte hebt aan een beetje rust.

Beetje raar, maar wel effectief

De Shitali Pranayama ziet er best gek uit als je hem voor het eerst doet: je ademt namelijk met een krulletje in je tong, de zogeheten geplooide tong. Als je je tong hebt gekruld, steek je hem een beetje uit, waardoor het lijkt alsof je door een rietje ademt.

Zo doe je de Shitali Pranayama

  • Ga zitten in een ontspannen houding. Sluit je ogen en adem eerst een tijdje rustig in en uit door je neus. Probeer op iedere uitademing steeds iets meer te ontspannen.
  • Als je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, begin je met de oefening.
  • Steek je tong uit en rol de zijkanten naar elkaar toe. Je maakt dus een soort tuutje, rietje of geultje van je tong. 
  • Door dit geultje ga je rustig en langzaam inademen. Je voelt meteen dat de lucht die je inademt frisser aanvoelt.
  • Als je helemaal hebt ingeademd, hou je je adem twee tellen vast. Daarna adem je rustig en lang uit door je neus.
  • Deze ademhaling herhaal je ongeveer zeven keer of een paar minuten lang, maar het mag ook minder of meer zijn. Het belangrijkste is dat je doet wat voelt.
  • Als je klaar bent, sluit je je mond en adem je nog een paar keer rustig in en uit door je neus.

Online video

Wil je deze oefening liever met een video volgen? Volg dan deze korte les van de beroemde online yogadocent Adriene van Yoga with Adriene. In deze video legt Adriene ook uit hoe je deze oefening doet als je geen geultje van je tong kunt maken.

Behoefte aan meer verdieping?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Werken met je handen maakt gelukkig