Kaartje leggen? Zo werkt de tarot

Wierook, kaarsje en een mysterieuze sfeer over toekomstvoorspellingen, dat is waar je al snel aan denkt bij tarotkaarten. Maar liefhebbers van de tarot zien het vooral als een symbolisch kaartspel dat je helpt anders naar je leven te kijken. Zin in morgen legt uit hoe het werkt. En scroll naar beneden voor de tarotlezing die Kim-Lian van der Meij liet doen.

Geen toekomstvoorspelling

Helaas, de symbolische afbeeldingen op tarotkaarten geven geen antwoorden over wat je te wachten staat, zoals mensen vaak denken. Maar ze kunnen je wel helpen met het vinden van inzichten in je leven. Een hulpmiddel dus om met een andere blik te kijken naar je verleden, heden en toekomst. Als iemand die je een spiegel voorhoudt.

Zo begin je

Als je je gaat verdiepen in de Tarot, kun je al snel de weg kwijtraken in de vele kaartensets en boeken. Ieder tarotdeck ziet er anders uit en dat geldt ook voor de teksten in de bijbehorende boeken. Laat je er niet door van de wijs brengen. Begin bijvoorbeeld met een tweedehands set van Marktplaats en laat je leiden door de instructies in het boek bij de kaarten. 

De kaarten

Een tarotdeck bestaat uit 78 kaarten: 22 kaarten van de grote Arcana – de hoofdkaarten - en 56 kaarten van de kleine Arcana. Arcana is het Latijnse woord voor geheim. De kaarten van de grote arcana gaan over alle belangrijke ‘geheimen’ - de stadia en veranderingen - in je leven. Dit zijn kaarten met namen zoals ‘De Dwaas’, ‘De Duivel’ of ‘De Magiër’.

De 56 kaarten van de kleine arcana gaan over dagelijkse gebeurtenissen, dingen waar je zelf invloed op kan hebben. Die kleine arcana bestaan uit vier categorieën: Zwaarden, Pentakels, Staven en Kelken. Elke categorie bestaat dus uit veertien kaarten over de kleine ‘geheimen’ in je leven. Een handig overzicht van de kaarten en hun betekenis vind je op deze website

Stel een vraag

Zonder goeie vraag geen goeie legging. Zorg dat je voordat je je kaarten gaat schudden, over een vraag nadenkt. Met die vraag in gedachten ga je je getrokken kaarten interpreteren. Je kunt een eenvoudige ja/nee vraag stellen, maar onthoud: je krijgt nooit een eenvoudig ja/nee antwoord. Beter is het om een open vraag te stellen. Dus niet: ‘Moet ik mijn baan opzeggen?’ Maar wel: ‘Wat kan ik doen om meer van mijn werk te genieten?’ Zorg ook dat je geen vraag bedenkt over meerdere onderwerpen, maar richt je aandacht bewust op één onderwerp.

Kies een legging

Als je tarotkaarten gaat leggen, kun je verschillende soorten leggingen kiezen. Dat zijn combinaties van kaarten die iets zeggen over de vraag die je gaat stellen. Sommige van deze kaartcombinaties zijn best ingewikkeld en kosten veel tijd. Dus als je het voor het eerst doet, kies dan voor een eenvoudige legging. Je kunt bijvoorbeeld één dagkaart kiezen die iets zegt over een vraag waar jij die dag mee zit.

Drie kaarten leggen

Een andere eenvoudige legging voor beginners is het trekken van drie kaarten. Deze kaarten leg je van links naar rechts naast elkaar. De linkerkaart zegt iets over je verleden, de middelste over het heden en de rechterkaart laat je nadenken over je toekomst. Wil je weten welke leggingen er nog meer zijn? Dan is dit een goeie pagina.

Volg je intuïtie

Als je tarotkaarten gaat leggen is het belangrijk om rustig te zijn en je intuïtie te volgen. Je kan het eigenlijk niet ‘even tussendoor’ doen. Zorg dus dat je op een stille plek bent als je begint. In eerste instantie concentreer je je op het bedenken van een goede vraag en daarna ga je met aandacht de kaarten schudden. Volg hierbij je gevoel, niet je verstand. Na het schudden waaier je de kaarten uit en pak je er eentje met je linkerhand, dat is je intuïtieve hand.

Schrijf mee

Heb je je kaart of kaarten gepakt? Kijk dan goed naar de symbolen op de afbeelding en lees zorgvuldig de tekst die bij de kaart hoort. Neem de afbeelding op kaart vooral niet te letterlijk. ‘De Dood’ klinkt bijvoorbeeld heel naar, maar de betekenis van deze kaart gaat vooral over grote veranderingen en ontwikkelingen in je leven. Als je meerdere kaarten hebt gekozen is het fijn om mee te schrijven in een dagboekje zodat je later nog een keer terug kan kijken naar de inzichten die je hebt opgedaan.

Het kan ook online

Heb je geen eigen tarotkaarten? Dan kun je ook altijd online een kaart trekken of een legging doen. Op tarotstapvoorstap.nl staan verschillende leggingen van verschillende kaartensets. Het mooiste is natuurlijk dat je de kaarten zelf door je handen laat gaan, maar je kunt zo wel kijken of het bij je past.

Tarot en de Bijbel

In Zin in morgen doet Kim-Lian een tarotlezing met Peter Samwell. Peter is tarotdeskundige en interpreteert de kaarten aan de hand van de verhalen uit de bijbel. Binnen religie en spiritualiteit is altijd een spanningsveld tussen het traditionele christen­dom aan de ene kant en de moderne spiritualiteit aan de andere kant. Maar met de bijbelse tarot wil Peter laten zien dat deze twee vormen elkaar juist kunnen versterken. Meer informatie over Peter vind je op zijn website.

Terugkijken

In Zin in morgen laat Kim-Lian een bijbelse tarotlegging doen door Peter Samwell. Wil je weten hoe dan ging? Kijk dan hier de uitzending terug.

Tarotkaarten