Elke bloem heeft zijn eigen symbolische betekenis. Door met zorg een bloemstuk samen te stellen, kun je eindeloos veel verhalen vertellen. Met deze tips maak je zelf de mooiste symbolische bloemstukken voor de Goede Week.

Het is bijna Pasen, het belangrijkste feest in de christelijke traditie. Kerken staan deze dagen vol prachtige bossen bloemen. En dat zijn niet zomaar boeketten, maar arrangementen die met zorg zijn samengesteld en zijn geïnspireerd op de dagen van de Goede Week.

Bloemen spelen al eeuwenlang een belangrijke rol bij het vertellen van het evangelie. Bij het symbolisch, of liturgisch, bloemschikken wordt de essentie van een Bijbelverhaal weergegeven in een bloemstuk door gebruik te maken van christelijke kleurensymboliek, symbolische bloemen, vormen en materialen.

Met Palmpasen begint de Goede Week, waarin de gebeurtenissen rondom het lijden, sterven en verrijzen van Jezus worden herdacht. Al deze verhalen zijn te vertellen met een bloemschikking. Vanuit één vaste basis maak je verschillende bloemstukken, gebaseerd op de dagen van de Goede Week. Met dit lesje bloemschikken laten we zien hoe.

Basisschikking

Je begint met een basisschikking, en van daaruit pas je het bloemstuk aan op de gebeurtenissen van de Goede Week. Voor de basis heb je alleen een goede paastak nodig, afkomstig van een kronkelhazelaar of kronkelwilg. Gebruik verse, niet al te dikke takken zodat je ze in allerlei vormen kan buigen.

 

Palmzondag

Op Palmzondag herinneren we de intocht van Jezus in Jeruzalem. Plaats daarom wat buxus of kamerpalm tussen de takken. Gebruik ook geurende kruiden zoals lavendel, rozemarijn en eucalyptus. Deze kruiden verwijzen naar de zalving.

 

Witte Donderdag

Op Witte Donderdag herdenken we het laatste avondmaal. Vul je basisschikking op deze dag aan met witte bloemen zoals de tulp of de narcis. Andere planten die goed bij deze dag passen zijn viooltjes, die symbool staan voor nederigheid en dienstbaarheid, de klimop, die symbool staat voor ‘trouw door de dood heen’, én Judaspenning, die symbool staat voor het verraad door Judas. Ook kun je je compositie verrijken met druiven, die verwijzen naar de wijn, het bloed van Jezus.

'Symbolisch bloemschikken brengt verstilling, verwondering en verbinding met de natuur'

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag staan we stil bij het lijden en de dood van Jezus. Verschillende planten hebben betrekking op het lijden en de kruisiging van Jezus, zoals de Judasboom, Judaspenning, Christusdoorn en de passiebloem. Rode bloemen en planten met rode vlekken op de bladeren kunnen aan het bloed van Jezus herinneren. Volgens legenden zou tijdens de kruisiging bloed op de anemoon en het perzikkruid zijn gevallen. Andere symbolen die je kunt gebruiken zijn doornentakken, judaspenning en een kruis.

 

Stille zaterdag

Op Stille Zaterdag gedenken we dood van Jezus. Laat daarom alleen de takken staan met eventueel één enkele witte bloem erin. Ook kun je een zwarte doek over de takken draperen. Op Pasen verwijder je de doek en wordt het licht van Pasen zichtbaar.

 

Pasen

Met Pasen vieren we het leven, de opstanding van Jezus. Wit is de liturgische feestkleur, maak daarom een uitbundige compositie vol witte en gele voorjaarsbloemen en bloesemtakken.

 

Meer weten over symbolisch bloemschikken?

Bekijk dan deze aflevering van Zin in morgen

Meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Annemiek Schrijver