De kleren maken de man, luidt het spreekwoord. Maar wat zeggen ze dan over ons? Modeontwerper Sepehr Maghsoudi (41) verruilde zijn commerciële carrière voor een leven met meer zingeving. Nu hij zijn hart volgt is hij veel gelukkiger en dat zie je ook aan zijn kleding. Lees zijn verhaal, bekijk de video’s en duik met nieuwe ogen je eigen kledingkast in!
Moeilijke start
Sepehr vluchtte als kind met zijn ouders uit Iran naar Nederland waar hij een moeilijke start had: ‘In mijn jeugd heb ik veel te maken gehad met discriminatie en haat. Ik werd niet geaccepteerd en kreeg van docenten te horen dat het niets zou worden met mij. Dat heeft veel pijn veroorzaakt die ik jaren heb weggestopt. Ik heb altijd het tegendeel proberen te bewijzen.’
‘Sinds kort heb ik dat een plek kunnen geven door keihard aan mezelf te werken. Daardoor is er iets in mij veranderd, ik ben nu veel meer bezig met wat ik kan betekenen voor een ander in plaats van bezig te zijn met mijn ego. Nu ik kan praten over mijn pijn, voel ik mij veel beter. De behoefte om twee keer per jaar een enorme collectie neer te zetten is weg.’
Zielsmissie
Sepehr heeft nu een zielsmissie zoals hij dat zelf noemt: ‘Ik blijf ook ontwerpen, omdat het mijn passie is. Maar presteren staat niet meer centraal. Bringing love, light and joy noem ik dat. Ik handel niet meer vanuit ego en wil alles delen, dus ook mijn kleding. Dat doe ik bijvoorbeeld door gratis workshops voor kinderen te geven over het hergebruiken van kleding. Ik wil ze laten zien hoe leuk het is om met kleding te werken, maar ook hoe belangrijk het is om dicht bij jezelf te blijven en je dromen te volgen.’
Tweedehands en recyclen
De ontwerpen van Sepehr zijn nooit zomaar een mooi kledingstuk, ze hebben stuk voor stuk een verhaal. Zo uit Sepehr zijn gevoelens via zijn collectie. Hij werkt veel met tweedehands stoffen en is een groot voorstander van recyclen. En: ‘We moeten vaker kijken of we iemand anders nog blij kunnen maken met iets wat we zelf niet meer dragen.’
Onder dit verhaal zie je twee fragmenten waarin Sepehr vertelt over het ontstaan van zijn ontwerpen, maar eerst een paar tips voor je eigen collectie!
Pimp erop los
Heb je nog een doos met oude knopen liggen? Pak een oud kledingstuk uit je kast en vervang de knopen! Of pimp je oude truien of hoodies. In Zin in morgen gaat Sepehr met een groep kinderen nieuwe teksten strijken op bestaande kledingstukken. Laat je inspireren: bedenk een mooie tekst die bij je past en strijk hem op een oude trui.
Maak er iets nieuws van
Is je kleding onbruikbaar geworden? Gooi het niet weg maar maak er iets anders van. Maak bijvoorbeeld een tas van een oude spijkerbroek of verander je trouwjurk in bekleding voor een wiegje. Je kan ook een ‘memorydeken’ maken van kleren die je niet meer draagt, maar waar je wel een bijzondere herinnering aan hebt.
Repareer
Sommige oude kleren kun je nog goed repareren. Maar ook een lelijke vlek of lastig gaatje in je kleren hoeft niet automatisch het einde te betekenen. Je kunt er ook een patch op strijken of een decoratieve knoop op zetten. Zo krijgt je kledingstuk een nieuwe uitstraling en kun je het nog even blijven dragen.
Ga op ontdekkingsreis
Uit de cijfers blijkt dat we het grootste deel van onze kleren nooit dragen. Weet jij wat je in je kast hebt hangen? Ga eens op reis door je eigen collectie. Welke herinneringen roepen je kleren op? Sepehr geeft zijn collecties vaak namen die hem herinneren aan een ervaring uit het verleden, zoals Talking with silence of Embrace your darkness. Welke namen komen er bij jou op als je je oude kleren herontdekt?
Weggeven of ruilen
Het kan natuurlijk dat je echt bent uitgekeken op een kledingstuk. Gooi het dan niet weg, maar geef het door, verkoop het of ruil het voor kleding waar iemand anders op uitgekeken is door een kledingruil te organiseren.
Bekijk hieronder de fragmenten van Sepehr.