Wat voor Hansje en Emiko begon als een toevallig contact, groeide uit tot een diepgewortelde vriendschap. Je kan het vergelijken met de bonsaiboompjes die ze samen verzorgen: net als de bonsai heeft vriendschap tijd en liefde nodig om te groeien. Kijk ook de video van hun verhaal onderaan de tekst.
De Penjing tuin
Hansje van Weel is 83 jaar. Net na haar pensioen ontdekte ze via een vriend de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam. Hoewel ze er vlakbij woonde, wist ze niet dat hier een botanische tuin verscholen lag. Ze ging er aan de slag als vrijwilliger en een paar jaar later kreeg ze de vraag of ze wilde helpen om een Penjing tuin op te zetten. Penjing betekent in het Chinees: landschap in een bak. Het concept komt uit het taoïsme waarbij je in harmonie met de natuur leeft.
Na een jaar of tien werd ze gevraagd of ze een verzameling bonsai wilde verzorgen. Ze ging akkoord, maar wist totaal niet wat er van haar verwacht werd. Ze deed maar wat, snoeide hier een daar wat en kreeg af te toe wat hulp van de bonsaivereniging. Tot de Japanse Emiko in haar leven kwam. Emiko Kannan is 73 en was begin twintig toen ze een Nederlandse patiënt, die ze als verpleegster verzorgde in een Japans ziekenhuis, achterna reisde naar zijn thuisland.
Geleerd van haar ouders
Emiko kwam ook naar de botanische tuin om te helpen. Hansje was verrukt met iemand met verstand van bonsai uit Japan. In Japan gaan bonsaiboompjes vaak over van generatie op generatie en kunnen dan heel oud worden. Emiko wist er veel van. Ze had het verzorgen van de bonsai geleerd van haar vader en moeder in Japan en had een koffertje vol speciaal bonsai-gereedschap uit haar vaderland.
Diepgewortelde vriendschap
Nu verzorgen Hansje en Emiko de tuin samen. Ze snoeien, trimmen, bewateren en bemesten de boompjes. En inmiddels is hun contact uitgegroeid tot een diepgewortelde vriendschap. Emiko komt bij Hansje het spel Mahjong spelen en Hansje viert oud en nieuw bij Emiko. Hoewel ze veel van elkaar verschillen, hebben ze elkaar gevonden in de liefde voor de tuin. Hansje: ‘Japanners zijn vaak gesloten en ook Emiko laat niet meteen het achterste van haar tong zien, maar hier vinden we elkaar. We hoeven ook niet altijd te praten, soms genieten we in stilte.’
De bonsai
Bonsai betekent letterlijk: boom in pot. Een bonsai vraagt veel zorg aandacht. Als je niet consequent contact hebt met de bonsai, is het een moeilijke plant. Daar staat tegenover dat je er veel van jezelf in kwijt kunt. ‘Je geeft veel liefde en zorg en dat krijg je terug in de schoonheid van de boom’, zegt Emiko. Net als hun vriendschap.
Bekijk het verhaal van Hansje en Emiko hieronder: