Petrus ontdekt de Catharinakerk in Zoutelande

Deze week is Petrus in het land op bezoek bij de Protestantse gemeente Zoutelande. Waar, en hoe, vinden de gemeenteleden veerkracht?

In Zoutelande worden we welkom geheten door predikant Maria Baan. Ze is sinds kort predikant binnen deze gemeente en ziet het als haar taak om een kerk te zijn voor het hele dorp. ‘Mensen met elkaar verbinden vind ik heel belangrijk, en dat geldt voor iedereen, dus ook voor de mensen die geen lid zijn van de kerk’. Het is een gemeente met een trouwe kern die haar deuren bewust ook openstelt voor toeristen. 

Zoutelande
Catharinakerk Zoutelande

Maria Baan vertaalt veerkracht als: 'de moed om door te gaan, vertrouwen in wat er komt.' Ook geloof is hierbij een bron om uit te putten; 'Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit zal vallen, maar wel dat het je daarna weer lukt om op te staan.' We stellen de gemeenteleden de vraag: veerkracht, waar vind je dat?

Zo ontmoeten we Arienne Molenaar, die de diagnose tinnitus kreeg. Elke dag leeft ze met een enorme herrie in haar hoofd. Ze heeft een speciale band met het strand; hier komt ze tot rust en vindt ze de kracht om door te gaan. Hier doet ze ook inspiratie op voor haar schilderijen. Zo heeft ze ook een drieluik geschilderd voor de Catharinakerk.

Arienne Molenaar
Voetwassing Zoutelande

Ook maken we kennis met Hennie van Os, die als voorzitter van de diaconie een mooi initiatief is gestart. In de Catharinakerk kunnen de wandelaars van de Kustmarathon hun voeten laten wassen. Een moderne variant op het oude Bijbelverhaal. Wandelaars doen nieuwe energie op en maken ondertussen kennis met de mensen van de kerk.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Vernieuw in ons, o God gebracht.