26e Zondag door het jaar (c)
Plebaan Vincent Blom
Sint-Janskathedraal, Den Bosch

Lezingen:
1 Koningen 8, 22-23.27-30
Apokalyps 21, 9b-14
Lucas 19, 1-10

Hoe kan de tempel die wij bouwen als Huis voor heel uw wezen staan?
Wij smeken U op ons te schouwen, als wij uw tempel binnengaan.

Woorden uit de intredezang van deze viering, ontleend aan de Schriftlezing uit het boek der
Koningen en bij gelegenheid van het 800-jarig bestaan van onze Sint-Jan bewerkt en getoonzet door Chris Fictoor.

Hoe kan de tempel die wij bouwen als Huis voor heel uw wezen staan?
Hoe kunnen wij het wezen van God onder woorden brengen, zichtbaar maken?
Als gelovigen hebben wij behoefte om ons geloof zichtbaar te maken. Om wat bijna niet in woorden uit te drukken is, en dat is het mysterie van God, toch zichtbaar te maken in beelden, woorden, klanken en symbolen tot leven te brengen.
De spitsbogen van de gotiek richten onze blik naar de hemel en kleurige vensters werpen een blik op de eeuwigheid. De tijdloze en hemelse zang en de fraaie klanken van het orgel laten ons beseffen dat wij slechts een klein schakeltje zijn in de tijd. De middeleeuwse kathedraal overstijgt de tijd en wijst naar de eeuwigheid.
Een plaats waar hemel en aarde elkaar raken, waar we samenkomen voor de viering van de sacramenten en waar we de scharniermomenten van het leven voor Gods aangezicht brengen.
Het is een geheiligde plaats waar de Godslamp altijd brandt ten teken dat Christus onder ons tegenwoordig is in het Eucharistisch Brood.

Onze 800-jarige Sint-Jan is een kathedraal waar we, zoals onze bisschop het vaak zegt, fier op zijn. En ik denk dat iedere Bosschenaar en Brabander dat ínstemmend zal bevestigen.
De voorbije weken vond in de tuin van de Sint-Jan een theaterproductie plaats. Het boek van Jacques Vriens, ‘Strijd om de kathedraal’, kwam er tot leven. Een inkijkje in de Middeleeuwse stad waar een kathedraal wordt gebouwd aan vreugde, woede, agressie, armoede en strijd. Er is helaas weinig veranderd ten opzichte van onze tijd.

Ook de Sint-Jan heeft, denkend aan de titel van de theaterproductie, haar strijd gekend:  Opbouw, een verwoestende brand, beeldenstorm, verval, wederopbouw en bloei.
Zo staat zij hier, 800 jaar, fier aan de Bossche Parade. Een thuis voor velen, plaats van rust, stilte en gebed. In een onrustige wereld en een heel onzekere tijd. Hier mogen mensen op adem komen, Gods adem. Hier mogen mensen thuis zijn bij hun Zoete Moeder. Gods liefde overwint alles.
Daarom bidden wij op deze plaats: Wij smeken U, o God, op ons te schouwen, als wij uw tempel binnengaan.