Met z’n alle gooien we in Nederland per jaar 589 miljoen kilo aan voedsel weg. Dit kan beter, denken deze pioniers.

1. Ga fermenteren! 

En da's zoveel makkelijker dan je denkt. Sanne Zwart bedacht een doe-het-zelf fermentatiekit. Ze demonstreert hoe je zelf ketchup maakt. Want de ketchup uit de supermarkt bestaat voor het overgrote deel uit suiker. Niet gezond, wel lekker. Maar de fermentatie-ketchup is lekker, en gezond!

2. Eet meer vlees! (huh?)

Sanne Reijnders van De Lekkere Man focust zich met haar foodbedrijf op de haan, de stier en de bok. Deze mannen zijn 'waardeloos' in onze voedselproductie. Maar wel heel lekker om op te eten. 

3. Verruim je BLIK

Eten uit blik is heel duurzaam. Het hoeft namelijk niet gekoeld te worden. Plus: het gaat voedselverspilling tegen omdat het langer houdbaar is. Bij Coco Conserveren maken ze heerlijk voedsel, en stoppen het vervolgens in blik. 

4. Vul de koelkast van Gast en Vrij

Als restaurant doneer je je restjes. Iemand komt het voor je ophalen en stopt het in een van de 12 koelkasten in Den Haag waar het opgehaald kan worden.

5. Potverdorie

In Nederland verspillen we 22% van ons voedsel. Potverdorie. Charlotte en Joep waren daar klaar mee. Ze vermaken afgeschreven groenten en fruit tot potjes jam.

Check alle initiatieven hier

Meer lezen over dit onderwerp?

KRO-NCRV probeert duurzaamheid behapbaar te maken voor jou en de mensen om je heen. Laat je inspireren. Hopelijk zetten we je zelfs aan tot duurzaam doen.