Vaticaanstad, 5 januari 2023 - Na de uitvaartmis op het Sint-Pietersplein is vandaag het stoffelijk overschot van paus Benedictus XVI, in beslotenheid, bijgezet in een graf dat zich bevindt in de Vaticaanse Grotten. Het ritueel bij de zogeheten tumulatio werd uitgevoerd door kardinaal Giovanni Battista Re.
Drievoudige kist
In de gisteravond verzegelde cipressen kist met daarin het lijk liggen ook pontificale medailles en munten, Ratzingers pallia (het pauselijk pallium en het pallium dat hij kreeg als metropoliet van München-Freising) en een metalen cilinder met het rogitum, de officiële akte waarin het leven van Joseph Ratzinger wordt beschreven.
De doodskist werd eerst gelegd in een zinken kist, die al lag in een eikenhouten kist. Het cipressenhout symboliseert nederigheid en het eiken waardigheid. De dichtgelaste zinken kist is nodig om ervoor te zorgen dat er geen lucht en vocht bij het lijk kunnen komen zodat de nare gevolgen van ontbinding zoveel mogelijk worden vermeden.
Het graf van Benedictus XVI in de crypte van de Sint-Pieter was eerder dat van Johannes Paulus II en Johannes XXIII. Hun lichamen werden daar verwijderd en naar zijkapellen van de Sint-Pietersbasiliek verplaatst nadat deze pausen waren zaligverklaard.
Benedictus XVI wordt begraven in oude graf van Johannes Paulus II (2 januari 2023)
Rogitum
Het rogitum zegt over Benedictus XVI dat hij het geloof in God centraal stelde, “in een voortdurende zoektocht naar het gelaat van de Heer Jezus Christus en om iedereen te helpen Hem te leren kennen, met name door de publicatie van het driedelige werk Jezus van Nazareth”.
“Begiftigd met een grote en diepgaande Bijbelse en theologische kennis, had hij het buitengewone vermogen om verhelderende syntheses uit te werken over de belangrijkste leerstellige en spirituele thema's, en over cruciale kwesties in het leven van de Kerk en de hedendaagse cultuur”, aldus het rogitum.
“Hij bevorderde met succes de dialoog met anglicanen, joden en vertegenwoordigers van andere religies; ook hervatte hij de contacten met de priesters van de Broederschap Sint-Pius X.”
Verder worden zijn encyclieken en apostolische exhortaties opgesomd. Ook wordt melding gemaakt van zijn apostolische constituties, pauselijke brieven en zijn talrijke catechetische toespraken tijdens de wekelijkse algemene audiënties.
Het rogitum vervolgt: “In het licht van het toenemende relativisme en praktisch atheïsme richtte hij in 2010 met het motu proprio Ubicumque et semper de Pontificale Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie op, waaraan hij in januari 2013 de bevoegdheden voor catechese overdroeg. Hij streed krachtig tegen misdaden van geestelijken tegen minderjarigen of kwetsbare personen en riep de Kerk voortdurend op tot bekering, gebed, boete en zuivering. Als theoloog met erkend gezag liet hij een rijke erfenis na van studies en onderzoek naar de fundamentele waarheden van het geloof.”