'Ook in deze tijd loop ik graag een stad in. Altijd nieuwsgierig naar wat ik tegenkom. Je gaat zo’n stad niet binnen met een instelling: is het wel wat? Je gaat gewoon. Met een open vizier, nieuwsgierig naar wat je zult tegenkomen op je pad.  

Zo is het ook met de Bijbel. Met de vraag ‘is het wel wat?’ kom je nergens. Of een andere vraag: is dat wat in de Bijbel verteld wordt echt gebeurd? Wie zo begint, loopt de kans veel te missen. Want als je onbevangen die stad van de Bijbelse verhalen bezoekt, dan gebeurt het ook echt. Dan wordt je opgenomen, dan beleef je mee, doe je ervaringen op, raak je de weg kwijt, vind je elkaar weer op het plein.

De Bijbel is voor velen tot een vesting geworden die we niet graag meer bezoeken. Te oud. Een vervallen burcht. Een dichtgetimmerde toren. Het is tot een geschiedenisboek geworden - terwijl het dat niet is. De Bijbel is een belevenisboek, een boek van mensen over hun ervaringen, hun gaan met God. Van belevenis tot belevenis, van feest tot feest. De Bijbel is een bruisende stad met vele stemmen en geluiden. Heel het leven is daar te leven. Het is geen boek, maar een bundel, met verhalen, liederen, gebeden, sagen, mythen, historische verslaglegging. Zo divers als een bibliotheek. Rijk aan meningen, visies, overtuigingen.

De Bijbel is een bruisende stad met vele stemmen en geluiden

Maar er zit zoveel stof op, er zijn zoveel oordelen en vooroordelen over dat oude boek. Ik vind dat jammer.

Als we nu eens echt gaan beseffen dat het een mensenboek is. Een boek geschreven door mensen die vertellen over hun leven als zoektocht naar liefde, gerechtigheid, naar God. Dan kom je verder. En kun jij je verhalen uit deze tijd ernaast leggen. Veel van de verhalen lijken gedateerd, maar samen zoeken naar wat zo’n tekst voor vandaag kan betekenen, levert vaak spannende gedachten op. Verrassende projecten ook.

Kijk naar de volgende aflevering van Met Hart En Ziel  op zaterdag 6 februari en je zult het zien. Een droom van Jacob wordt een prachtig kunstproject, kinderen filosoferen over oude teksten en het verhaal van Noach wordt uitgespeeld. Als ik daarnaar kijk, kan ik niet zeggen dat de Bijbel een oud boek is, integendeel, het is springlevend. En erg inspirerend!'

Een tip van Jos van Oord!

Bekijk de volgende uitzending van Met hart en ziel, te zien op zaterdag 6 februari om 17.10 uur op NPO 2.