De laatste keer dat een paus ons land bezocht (in 1985) bezorgt veel betrokkenen nog slapelozen nachten: weinig tot geen belangstelling langs de straten, veel kritiek op de paus zelf én de satirische rubriek “Popie Jopie” wekenlang op de vaderlandse televisie. 

En Nederlanders staan bekend om hun maling aan welk gezag dan ook, dus heeft de kerk aan ons land geen kwade? Aan de andere kant: Nederland verzorgt al jarenlang tot ieders genoegen de bloemenzee op het Sint Pietersplein met Pasen én leverde jarenlang veel priesters en missionarissen. Wilfred en Andrea spreken met de Nederlandse ambassadeur bij het Vaticaan én hebben het ook over de eerste én laatste keer dat een Nederlander paus werd: Adrianus de Zesde in 1522. Een doorslaand succes was dat allerminst. En herinneren we ons nog dat Wilfred een paar jaar geleden de Nederlandse bloemengroet tijdens Pasen op het nippertje heeft gered?

Heb jij een prangende vraag?

Vraag je je al heel lang af waarom de paus altijd een oude man moet zijn? Of hij wel belasting betaalt? Of waarom een paus een andere naam aan neemt?

Stuur je pausvraag naar pauscast@kro-ncrv.nl en wie weet kunnen we het antwoord op jouw vraag horen in de volgende aflevering!