De Vegan Turkse pizza van Selma Omari

In deze Donnie aan de Kook gaat Donnie samen met Selma Omari een vegan variant van de Turkse pizza maken. Hét gerecht dat Selma Omari het meeste zou missen als ze weer vegan zou worden.

Sterker nog: in de tijd dat ze vegan was, heeft ze een keer ‘gezondigd’ omdat ze de Turkse pizza van haar favoriete bakker echt niet kon weerstaan. Pas toen ze ‘m op had, besefte ze dat ze dat als vegan eigenlijk helemaal niet meer at.

Een mooie uitdaging om Selma te laten zien dat je ook als vegan nog steeds van een Turkse pizza kunt genieten!

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de bodem

125 gram bloem + wat extra om te bestuiven
0,5 tl suiker
Half zakje droge gist
37,5 ml plantaardige melk (bijv ongezoete sojamelk)
37,5 ml water
Snufje zout

Voor het gehaktmengsel

75 gr plantaardig ‘rauw’ gehakt
0,5 el tomatenpuree
0,5 gepelde tomaat
0,5 rode peper
0,5 tl paprikapoeder
0,5 rode ui
25 ml water
Half bosje bladpeterselie
Half bosje munt
1 el olijfolie om in te bakken
Zout en peper

Voor de topping

50 gr ijsbergsla
1 tomaat
0,5 rode ui
0,5 komkommer

Voor de knoflooksaus

2 el vegan mayo
1 teen knoflook
2 el water

Benodigdheden

Messen
Snijplanken
Keukenmachine
Grote kom
Theedoek
Deegroller
Grote koekenpan (want de bodems moeten er goed in passen)
Lepel
Bakpapier
Spatel
Aluminiumfolie (voor het serveren op typische wijze)
Houten plankjes om op te serveren

Bereidingswijze:

Stap 1

Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Vorm een bal en leg deze in een kom. Dek de kom af met een vochtige schone doek en laat een uurtje rijzen op kamertemperatuur.

Stap 2

Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie en bak hierin het gehakt kort op. Voeg wat zout en peper toe.

Stap 3

Doe het gehakt in de keukenmachine en voeg de tomatenpuree, gepelde tomaat en paprikapoeder toe. Pel en snipper de rode ui, snijd de peterselie en munt en voeg ook dit toe. Voeg 50 ml water toe en maal het tot een mengsel. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak.

Stap 4

Snijd het gerezen deeg door tweeën en maak er twee ronde bollen van. Kneed nog even kort het lucht eruit. Leg een stuk bakpapier neer, bestuif de deegroller met bloem en rol de bol op het bakpapier uit tot een ronde dunne bodem ter grootte van de bodem van de koekenpan. Dit mag echt zo dun zijn als een flensje want in de pan wordt het nog dikker. Doe dit ook met de andere bol deeg.

Stap 5

Verwarm een grote koekenpan en leg hier de bodem mét het bakpapier in. Je ziet al snel het deeg rijzen en de bodem dikker worden. Houd het goed in de gaten want het brandt snel aan en mag niet te krokant worden om het deeg nog op te kunnen rollen. In ongeveer drie minuten zal je zien dat de onderkant al een beetje bruine plekjes heeft. Haal het bakpapier met de bodem uit de pan.

Stap 6

Draai de bodem voorzichtig om op het bakpapier zodat de gebakken kant boven ligt. Bekleed deze nu tot een cm van de rand met het gehaktmengsel. Zet vervolgens de pan weer op het vuur en leg het bakpapier met de bodem en het gehaktmengsel bovenop, weer in de pan. Bak de bodem kort, echt maar een minuut of drie en check af en toe even voorzichtig de onderkant om te voorkomen dat de bodem aanbrandt. Als ook de onderkant gaar is, kan het vuur uit.

Stap 7

Snijd de tomaten in kleine stukjes, komkommer in dunne plakjes, de ijsbergsla in dunne reepjes en de rode ui in dunne ringen.

Stap 8

Meng de mayonaise met het water om een romige saus te maken en pers hierin een knoflookteen uit. Gooi de saus over de pizza.

Stap 9

Rol de pizza op, wikkel het deels in een stuk aluminiumfolie en eet smakelijk!