De vegan zomersnert met Dutch guacamole van Sylvana IJsselmuiden

In deze Donnie aan de Kook gaat Donnie samen met Sylvana IJsselmuiden een vegan variant van de bekende snert koken. Een zomerse variant op de moeder aller soepen, met een heerlijke Dutch guacemole op roggebrood. Loopt het water je al in de mond? Laat je inspireren door deze overheerlijke zomersnert!  

Om de snert een zomers tintje te geven wordt de snert met een deel doperwten, een deel spliterwten en een vleugje citroen bereid. Geserveerd met Fries (!) roggebrood met Dutch guacamole erop: grof gemashte avocado met Hollandse smaakmakers als selderij en mosterd, en wat rookolie om in de buurt van de smaak van het spek te komen dat je normaal op het roggebrood doet bij snert. En: met vegan (pittige) worst erin, omdat worst wel echt onmisbaar is in erwtensoep, samen met een beetgaar garnituur van blokjes wortel en knolselderij. Klaar? Koken maar!

Vegan zomersnert met Dutch guacamole

Voor 2-3 personen
Bereidingstijd ca 25 min.
Kooktijd ca 1 uur

Ingrediënten:

Voor de soep:
125 g groene spliterwten
500 ml water
2 blokjes vegan groentebouillon
kwart knolselderij (ca 200 g)
1 grote winterpeen (ca 200 g)
halve prei
1 citroen
10 g selderij
225 g doperwten (diepvries)
1 el olijfolie
1 vegan chorizo

Voor de Dutch guacamole:
2 eetrijpe avocado’s
1 el Dijon mosterd
½ el gerookte olijfolie
4 sneetjes Fries roggebrood

Keukenbenodigdheden:

Zeef of vergiet
Dunschiller
Staafmixer

Bereiding:

Spoel de spliterwten af onder koud stromend water in een zeef of vergiet.

Breng ze met het water en de bouillonblokjes aan de kook en laat op laag vuur 30 min. met deksel koken.

Maak ondertussen de knolselderij en de wortel schoon en snijd in blokjes van ca 1 cm. Was de prei en snijd in ringen. Boen de citroen schoon en haal met een dunschiller de gele schil van de vrucht. Haal de blaadjes van de selderij.

Voeg na 30 min. de helft van de wortel en de helft van de knolselderij, de prei, de citroenschil, de selderijtakjes en de doperwten aan de spliterwten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca 25 min. met deksel zachtjes koken.

Verhit de olijfolie en bak hierin de vegan chorizo worstjes in ca 10 min. gaar. Snijd in plakjes.

Halveer ondertussen voor de guacamole de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Hak de blaadjes selderij fijn.

Prak de avocado samen met de selderij, het sap van een halve citroen, de mosterd en de gerookte olijfolie met een vork grof. Breng indien nodig op smaak.

Pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak. Verdun eventueel, maar hij hoort natuurlijk lekker dik te zijn.

Voeg de plakjes vegan chorizo van de blokjes wortel en knolselderij aan de soep toe en laat in ca 5 min gaar worden. Het is lekker als de groente nog een beetje beet heeft.

Voeg als je dat lekker vindt het sap van de overgebleven halve citroen toe.

Serveer de soep met het roggebrood met Dutch guacamole erop.

Tip: Lekker met smokey sriracha voor een extra kick in de soep.

Donnie aan de kook gemist?

Kijk hier de aflevering met de heerlijke vegan snert van Sylvana IJsselmuiden terug. 

Ik ben benieuwd