De voordelen van een groene tuin

Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is betegeld. En met de warmere zomers van de laatste jaren is dat helemaal niet gunstig. In een tuin met tegels blijft de warmte hangen, terwijl veel groen juist zorgt voor verkoeling. Daarnaast kan een tuin met veel bloemen en planten ook wateroverlast voorkomen, de biodiversiteit verhogen en je gelukkiger maken! Hoe werkt dat precies?

Biodiversiteit

In Nederland verdwijnen elk jaar dieren- en plantensoorten. Dit komt onder andere door verstedelijking, industrialisering en schaalvergroting van de landbouw. Maar de verstedelijking biedt ook mogelijkheden, want 60 procent van dat oppervlak is privaat terrein. Dat betekent dat wij zelf kunnen bijdragen aan meer biodiversiteit en dat is belangrijker dan je misschien denkt. Het biedt veel soorten insecten, vogels en andere dieren “nieuwe levenskansen”, volgens de Universiteit van Wageningen. Bijen, vlinders en hommels zijn essentieel voor het bestuiven van onze land- en tuinbouwgewassen. Zonder bijen zou er bijvoorbeeld nauwelijks fruitproductie zijn. Met vogels haal je de natuurlijke vijand van bijvoorbeeld de eikenprocessierups in je tuin. Wat kan je zelf doen? Voor bijen (en andere insecten) is het bijvoorbeeld gunstig om vooral inheemse planten te hebben en dat er vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst steeds iets bloeiends in de tuin staat. 

Verkoeling

Het wordt steeds warmer op aarde. Dat hebben we afgelopen zomer ook weer gemerkt. En vooral de steden warmen op. Een oorzaak daarvan is dat bebouwing met baksteen en beton veel warmte vasthoudt. Hierdoor kan hittestress ontstaan dat de gezondheid van kwetsbare groepen als bejaarden, zieke mensen en baby’s in gevaar kan brengen. Op tropische zomeravonden is het in delen van Rotterdam bijvoorbeeld tot zeven graden warmer dan in omringende plaatsen, schrijft Radar op basis van het rapport ­Climate Proof Cities. Rotterdammers krijgen sinds januari daarom zelfs een financiële bijdrage om hun tuin te ‘onttegelen’ en te vergroenen. Groen in de tuin werkt verkoelend door het geven van schaduw en vanwege verdamping. Planten en wortels nemen namelijk veel water op dat op warme dagen verdampt.  

Wateroverlast

En daarmee komen we gelijk bij het volgende voordeel. Een ander gevolg van klimaatverandering is dat er steeds vaker hevige regenbuien zijn. En al dat regenwater moet ergens heen. Water dat op versteende oppervlaktes valt wordt meteen afgevoerd naar de riolen. Maar die zijn vaak niet berekend op hevige regenval. Daardoor komen straten, tuinen en kelders blank te staan. Dit kan voorkomen worden door groene tuinen, want bomen, struiken, planten, gras en de bodem rondom de wortels kunnen grote hoeveelheden regenwater opslaan. Doormiddel van verdamping wordt dit water dan weer langzaam afgegeven.

Groen maakt gelukkig

Tot slot heeft groen ook nog een positieve impact op je gezondheid.  Onderzoek van de Wageningen ­University & Research wijst uit dat groen gelukkig maakt. “Mensen blijken zich buiten significant gelukkiger te voelen dan binnen. En als mensen buiten zijn, zijn ze gelukkiger in een omgeving die overwegend natuurlijk is dan in een overwegend bebouwde omgeving”, schrijft de WUR in een rapport. De natuur kan herstel bij stress bevorderen, aanzetten tot sociaal contact, de persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen en stimuleren tot bewegen. En door je tuintje een beetje groener te maken, kan je daar zelf aan bijdragen. Ook onderzoek van de universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society onder bijna 8000 deelnemers wijst dat uit. Na het analyseren van alle data kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat mensen met een eigen tuin actiever en gezonder zijn en een hoger welzijn ervaren. Zelfs alleen luieren in de tuin zou al goed zijn voor je gezondheid.

Keuringsdienst van waarde: kunstmest

De Keuringsdienst gaat tuinieren en heeft mest nodig. In het tuincentrum is de keuze enorm: aparte mest voor rozen, rododendrons, bloemen, gras, bomen met vruchten en bomen zonder vruchten.

Kunstmest

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg