Hoe je dieren naar je tuin lokt en daarmee de biodiversiteit helpt

Een groene tuin heeft veel voordelen. Een daarvan is dat je bij kan dragen aan de biodiversiteit in Nederland door insecten en vogels naar je tuin te lokken. Maar hoe doe je dat precies? De Keuringsdienst van waarde geeft enkele tips!

Bijen

Wereldwijd is er sprake van een massale bijensterfte. Dat terwijl bijen onmisbaar zijn voor het bestuiven van bloemen, planten en bomen.De belangrijkste oorzaak van bijensterfte is gebrek aan voedsel. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst bloemen nodig om nectar uit te halen. Maar door intensieve en grootschalige landbouw en versteende tuinen zijn er minder bloemen beschikbaar. Door een grote verscheidenheid aan bloemen, die op verschillende momenten bloeien in je tuin te plaatsen, kan je daar zelf iets aan doen. Bijen hebben een voorkeur voor enkelbladige soorten. Want veel doorgekweekte soorten met dikke, bloemen met dubbele of meerdere lagen bloembladen zijn voor bijen ontoegankelijk. Kies bij voorkeur de inheemse soorten, om de duurzaamheid te bevorderen. Enkele bloemen waar de bij blij van wordt zijn de botanische krokus, ooievaarsbek, zenegroen en de hysop. Uiteraard kan je ook nog een bijenhotel ophangen om de beestjes een plek te geven om in te nestelen.

'Het belang van biodiversiteit wordt door het gros onderschat'
  1. Eens 100% (20 votes)
  2. Oneens 0% (0 votes)

Vlinders

Ook vlinders hebben het steeds moeilijker. Sinds 1900 is de vlinderpopulatie in Nederland met minstens 80% genomen volgens cijfers van het CBS. Vlinders leggen hun eitjes alleen op planten waarde rups van eet. Dit zijn de zogenaamde waardplanten. Waardplanten zijn voor vlinders vaak wilde soorten zoals brandnetels en soort klaver. Maar ook tuinplanten als de klimop, vuilboom, hulst en hop zijn geschikt. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om alleen de vlinders uit te nodigen in je tuin in plaats van ook de rupsen. Dat doe je door nectarplanten te nemen, want vlinders drinken nectar. De bekendste is de buddleja, die beter bekend staat als de vlinderstruik. Maar ook van lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid en enkelbloemige afrikaantjes worden vlinders gelukkig.

Vogels

Door meer insecten naar je tuin te trekken, volgen vogels vanzelf. Maar natuurlijk kan je zelf ook nog genoeg doen voor onze gevederde vrienden. Struiken en bomen in de tuin geven de vogels ruimte om nestjes te bouwen en zorgen voor beschutting. Daarnaast zorgen planten die bessen en zaden dragen voor extra voer. Om het ze nog makkelijker te maken kan je ook nestkastjes ophangen en bijvoeren. Vooral in de winter als voedsel schaarser is, waarderen vogels dat. Een extra drinkschaaltje is ook altijd welkom.  

Egels en eekhoorns

Wie vindt egels en eekhoorntjes nou niet schattig? Met een beetje hulp komen ze misschien ook wel naar jouw tuintje toe. Takken en bladeren zijn een ideale schuilplaats voor egels. Dus in plaats van alles weg te harken, kan je ervoor kiezen om het te laten liggen. In de winter kunnen de stekelige dieren er hun winterslaap houden en in de zomer dient het als broedplaats. Om de winter goed door te komen kan je egels spekken met voedsel. Denk bijvoorbeeld aan katten- en hondenvoer, een rauw ei, fruit, bessen en spekrandjes.

Ook eekhoorns lok je met voedsel. Bij veel dierenspeciaalzaken kan je een notenmengsel kopen dat vooral bestaat uit ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten en aanvullende noten en granen. Dit voer kan je los in de tuin strooien of ophangen. Maar ook eekhoorns hebben een nestje nodig. Je zou daarvoor een nestkast kunnen ophangen. Maar let op, eekhoorns nestelen op een hoogte van minstens vijf meter, dus dat kan nog wel een uitdaging zijn!

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg