Amerika trekt wel vaker onze aandacht als het gaat om opvallende arrestaties of onterechte celstraffen, maar dit is een wel héél opmerkelijk verhaal. Gelukkig is de 26-jarige Brady Mistic weer op vrije voeten. Maar helaas ging dat niet zonder (letterlijke) slag of stoot. Nu klaagt hij de agenten én de stad Idaho Springs in Colorado aan en hoopt op gerechtigheid.

Het klinkt als een nachtmerrie, maar helaas werd het voor de dove Brady Mistic op 17 september 2019 realiteit. Rond half acht ‘s avonds stapt nietsvermoedend uit de auto om daarna zijn weg te voet te vervolgen naar de wasserette. Dat plan wordt alleen snel verstoord wanneer hij - zo wordt gezegd in de rechtbank - ‘plots wordt verblind door de koplampen van een politieauto’. 

Wat gebeurde er?Op dat moment bevelen de agenten Mistic terug zijn auto in te stappen. “Hij had geen idee wat er gebeurde, wat de agenten aan het doen waren en of het iets met hem te maken had”, zo luidt het rechtbankverslag. Volgens hetzelfde verslag stond Mistic stil op het moment dat de agenten uit de auto stapten en hem op hem afkwamen. De initiële reden van de aanhouding? Eerder die avond zou Mistic een rood stoplicht genegeerd hebben.

Dit waren geen redelijke agenten

Advocaat Raymond Bryant

Raymond Bryant, de advocaat van Mistic heeft HuffPost verdere toelichting gegeven over de zaak. Het moment dat agenten Nicholas Hanning en Ellie Summers de auto hebben verlaten, tot het moment dat zij zijn cliënt fysiek hebben benaderd, duurde volgens de advocaat slechts zeven seconden. Binnen die seconden zouden er géén pogingen zijn gedaan op een begrijpelijke manier te communiceren, of de situatie te overzien. “Redelijke agenten zouden altijd moeten proberen een situatie te de-escaleren, in plaats van een situatie te creëren waarin onnodig geweld wordt gebruikt. Dit waren geen redelijke agenten”, aldus de advocaat.

‘No ears!’Hoewel velen zullen beamen dat er in deze eerste seconden op een discutabele manier is gehandeld, is het verhaal hier nog niet ten einde. Volgens het rechtbankverslag is het hoofd van Mistic tegen het tegen het beton gedrukt en de agenten hebben gebruikt gemaakt van een taser. Nadat de taser is gebruikt, is in het videomateriaal (opgenomen met de bodycam van de agenten) te horen dat Mistic ‘No ears!’ roept. Vervolgens weet Mistic letterlijk te verwoorden dat hij doof is, waarop agent Summer reageert met de vraag, ‘Ben je doof?’ Vanaf dan lijkt er niet veel onduidelijkheid meer te bestaan over Mistic zijn doofheid.

Lees ook:

Toch wordt de situatie vanaf dan ook niet beter. Wanneer Mistic op een later moment bij de medische hulpdiensten terecht komt, krijgt hij ook dan geen ondersteuning van een gebarentolk, of de optie om te communiceren via pen en papier. ‘Verdere beslissingen die hebben geleid tot vernedering op basis van zijn doof-zijn’, stelt het rechtbankrapport. Van alle kanten rammelt de zaak. Mistic is in eerste instantie aangeklaagd op basis van ‘een tweedegraads aanval jegens een van de agenten en verweer tijdens een arrestatie’. De gevolgen van van de aanklacht zijn niet misselijk: het leidt tot vier maanden celstraf.

Fout op fout Dan blijkt dat ook tijdens zijn celstraf weinig verbetering in de zaak zit. Ook hier kreeg hij geen ondersteuning van een gebarentolk of andere mogelijkheden tot communicatie. Hoewel Mistic inmiddels op vrije voeten is en de aanklachten tegen hem zijn ingetrokken, laat hij het er niet bij zitten. Hij begint niet alleen een zaak tegen de agenten die betrokken waren bij de arrestatie, maar ook tegen de Idaho Springs City in Colorado.

Hanning is inmiddels niet meer werkzaam als agent nadat hij werd ontslagen wegens een ander geweldsdelict tegen een 75-jarige man. Summer is nog altijd werkzaam als agent.