Het gebaar moet ervoor zorgen dat iemand in stilte kan aangeven dat hij of zij hulp nodig heeft, schrijft Canadian Women's Foundation - de initiatiefnemer - op hun site. Een gebaar dat levens kan redden. Erg belangrijk dus!

 Dit gebaar moet mensenlevens redden

Opgesloten zitten met iemand die je misbruikt, mishandelt of je psychisch naar beneden haalt… Situaties die veel te veel voorkomen, laten recente onderzoeken zien. "8 procent van de Nederlandse bevolking van 16 jaar en ouder gaven begin 2020 aan slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld", schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek op hun website. Dan spreken we dus alleen in Nederland al van zo'n 1,2 miljoen personen.

Lees ook:

En, het gedwongen thuiszitten maakt het alleen maar erger, vertelt hoogleraar Gender Based Violence Renée Römkens rond de jaarwisseling aan EenVandaag. "We weten dat rondom de coronamaatregelen huiselijk geweld in elk geval is toegenomen en mogelijk ook ernstiger is geworden. Het risico met de lockdown voor het uit de hand lopen van conflicten en geweld is groter als je tot elkaar veroordeeld bent."

Radeloos opgesloten

Misschien heb je wel eens zo'n droom gehad die uitmondde in een vreselijke nachtmerrie; opgesloten zitten met iemand die je fysiek of mentaal pijn doet. Het liefst schreeuw je om hulp, maar tegelijkertijd weet je dat het dan alleen maar erger wordt. Niemand in je omgeving heeft het door. Een nachtmerrie die voor veel mensen geen droom is, maar werkelijkheid. 

De dader houdt de persoon over het algemeen nauwlettend in de gaten. Het roepen om hulp kan daarom veel te gevaarlijk zijn voor het slachtoffer, sterker nog: het kan de persoon in levensgevaar brengen. Toch moet er een manier zijn om discreet om hulp te roepen, dacht de Canadian Women's Foundation, de stichting die de campagne 'Signal for Help' bedacht. Een makkelijk gebaar, laat het filmpje hieronder zien.

Een uitkomst voor in deze schermtijd, onderstreept de stichting. Het is een eenvoudig teken dat iemand kan gebruiken tijdens een videogesprek, laten ze weten. "Het kan iemand helpen in stilte te laten zien dat hij of zij hulp nodig heeft."

Er is alleen één probleem: het gebaar werkt alleen als we allemaal weten wat ermee bedoeld wordt. Harjinder Singh Kukreja, een bekende restauranthouder in India, besloot het gebaar dat veel mensen moet gaan redden, te delen op zijn social media. "Bedankt voor het delen, ik wist niet dat dit het teken voor hulp was" en "Ik kreeg een rilling over mijn rug, maar ik geloof dat alle beetjes helpen. Ik zal dit onthouden en doorgeven", klinkt het in de reacties.

Everyone should know the international sign for Help me. Let’s make this famous #HelpMe pic.twitter.com/RF5aOq8jCY

— Harjinder Singh Kukreja (@SinghLions) March 10, 2021

Help jij het gebaar verspreiden? Het zou zomaar het leven van een buurtgenoot, kennis of vriend kunnen redden…