Als er één plek is waar het hele gezin samenkomt, is het natuurlijk de keukentafel. Een perfecte plek om aan de gezinnen uit het tv-programma Een huis vol te vragen wat het ultieme gerecht is voor een grote familie. Cynthia Cudogham deelt met ons haar favoriete recept voor Saoto soep.  

Niks plannen, maar heerlijk eten

Bij de familie Cudogham wordt niks gepland, maar er wordt wel slim nagedacht over de gerechten die ze maken. Zo staat pasta pesto in een handomdraai op tafel en kan van soep de volgende dag nog pastasaus gemaakt worden.  

De absolute favoriet? Dat is bouillon saoto. Cynthia is de beroerdste niet en deelt het recept met ons! 

Saoto soep

Bouillon Saoto  

  

Ingrediënten   

  • 5 grote tenen knoflook, gehalveerd 

  • 1,5 ui (groot) 

  • Arachideolie vind ik het lekkerst, andere opties zijn ook goed. Liefst geen olijfolie  

  • 3 stukken laos van 1 cm 

  • 3 kurkumawortels  

  • 1,5 duimgroot stuk verse gember, schillen en in plakken snijden  

  • 2 laurierblaadjes   

  • 12 pimentkorrels 

  • 4 stengels citroengras, even met mes kneuzen. 

  • 2 liter water 

  • 4 vegetarische bouillonblokjes

  • 2/3 takjes selderij 

  • Snufje nootmuskaat 

  • Peper en zout naar smaak  

 

Aan de slag   

  1. Snijd alle ingrediënten in grote stukken.  

  1. Schenk de olie in een grote soeppan.  

  1. Fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Daarna kunnen de andere ingrediënten toegevoegd worden. Voeg het water en de bouillonblokjes nog niet toe.  

  1. Bak de groente nog even en voeg tenslotte ook het water en de bouillonblokjes toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon een klein uurtje op laag vuurtje zachtjes koken. Na een uurtje mag het van het vuur af.  

  1. Voor het beste resultaat laat je de smaken met de deksel op de pan nog even goed intrekken. Zeef de soep vlak voor het opdienen.  

De soep is zo al heerlijk maar Cynthia heeft nog een paar goede toevoegingen: 'Als je de soep gaat opdienen, kun je hem garneren met saoto mix, te koop bij de toko aangevuld met gebakken uitjes. Verder is verse taugé, witte rijst, knapperig gebakken tofu of dun gesneden spitskool ook heerlijke toevoegingen aan de bouillon!”'

 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief!

lekkere track munt cooler gijs staverman ramon brugman