Wil je razendsnel smakelijke oliebollen op tafel toveren? Dan zijn BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman en radio-dj Gijs Staverman jouw muzikale en culinaire bakduo. Ze delen de oorsprong van deze traditie én een heerlijk eenvoudig oliebollenrecept.
Oorsprong in late middeleeuwen
De traditie van de oliebol vindt zijn oorsprong in de late middeleeuwen, toen arme mensen na de jaarwisseling langs deuren gingen om nieuwjaarswensen over te brengen. Als dank voor hun goede wensen ontvingen zij vaak een oliebol.
De oliebol was ideaal in de winter vanwege houdbare ingrediënten zoals meel, gist en olie. Ook waren de oliebollen calorierijk, wat prettig was in tijden van honger.
Het was pas in de negentiende eeuw dat de oliebol uitgroeide tot de ultieme lekkernij voor oud & nieuw, een traditie die tot op de dag van vandaag voortleeft.
Oliebollen van eigen hand
Je kunt er niet omheen tijdens de feestdagen: een oliebol (of twee). Met rozijnen, appel, poedersuiker en vette vingers. De perfecte snack om aan je geliefden uit te delen met een glas bubbels erbij. Proost!