Op nieuwsjaarsdag slikken ze het vaak als zoete koek: kniepertjes. Lekkernijen die traditioneel in het noorden en oosten van het landen worden gegeten. Maar waar komt deze traditie vandaan en hoe maak je ze zelf? Lees verder voor het antwoord en een heerlijk recept van BinnensteBuiten.

Eeuwenoude traditie

Een kniepertje, ook wel nieuwjaarsrolletje genoemd, is een traditionele Nederlandse lekkernij die onlosmakelijk is verbonden met Oud & Nieuw. Vooral in het noorden en oosten van het land. De naam kniepertje komt van het Groningse woord ‘kniep’n’, wat knijpen betekent. Het verwijst naar het samenknijpen van het wafelijzer.

Deze traditie symboliseert dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, terwijl op nieuwjaarsdag het rolletje het onbekende nieuwe jaar vertegenwoordigt.

Kniepertjes met saffraanroom

Culinair schrijver Nadia Zerouali is bij haar familie in Winterswijk. Ze vieren een gezellig eindejaarsfeestje vol lekkers en het bekende kniepertje mag daar niet bij ontbreken.

BinnensteBuiten - Kniepertjes met saffraanroom

In meer landen is het bekend

De traditie van het bakken en serveren van deze lekkernijen rond de jaarwisseling is eeuwenoud. Vroeger werden ze gebakken in een wafelijzer dat boven het vuur werd verwarmd, terwijl tegenwoordig elektrische wafelijzers gebruikelijk zijn.

Deze wafeltjes worden niet alleen in Nederland gegeten, maar zijn ook bekend in andere delen van Europa, zoals Duitsland en Noorwegen, en zelfs in Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika kennen ze de nieuwsjaarsrolletjes onder de naam oblietjies - wat 'koekjes' betekent. 

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

rijstschotel doperwten recept binnenstebuiten