Rome, 9 juli 2023 – De Argentijnse aartsbisschop Victor Fernández, die 15 september aantreedt als de nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, meent dat de kwestie van vrouwen in de Katholieke Kerk ook om macht gaat.

In een vandaag gepubliceerd interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica zei Fernández: “Als nadenken over de rol van vrouwen in de Kerk geen praktische gevolgen heeft, als je de vraag naar de macht in de Kerk niet stelt en als je niet in staat bent om vrouwen gebieden te geven waar ze meer invloed hebben, dan zal deze reflectie altijd onbevredigend blijven.”

Tegelijkertijd pleitte Fernández, die op 30 september tot kardinaal zal worden verheven, tegen het beperken van de kwestie tot een debat over de toegang van vrouwen tot het gewijde ambt. Dat zou volgens hem een “verarming” zijn.

In het interview gaf de voormalige aartsbisschop van La Plata ook commentaar op het verbod op de zegening van homoseksuele paren door de Congregatie voor de Geloofsleer in februari 2021. “Ik denk dat het nog steeds mogelijk is om die verklaring te verduidelijken, aan te vullen en te verbeteren – en hopelijk beter te laten belichten door de leer van paus Franciscus.”

Franciscus wil dat geloofsprefect geen kettervervolger is  (1 juli 2023)

Op de vraag of het Dicasterie voor de Geloofsleer nog wel theologische dwalingen zal corrigeren, antwoordt hij: “Wat Franciscus heeft aangegeven betekent dat de leer van het geloof niet zozeer wordt gecultiveerd door te controleren, te straffen en te verbieden, maar vooral door ons begrip te verdiepen en al zijn rijkdom tot bloei te laten komen, door het te bestuderen en de dialoog te zoeken tussen theologen, maar ook met de hedendaagse wereld.”

Fernández verdedigt zijn boek over zoenen  (4 juli 2023)

Mgr. Fernández, die volgens ingewijden jarenlang op de achtergrond fungeerde als de ghostwriter van pauselijke documenten die door Franciscus werden uitgevaardigd, liet ook doorschemeren dat het in de geest van paus Franciscus zou zijn als regionaal en cultureel verschillende manieren van geloof en kerkzijn in de toekomst meer gerespecteerd zouden worden. “De kwestie van inculturatie is een onderwerp dat paus Franciscus bijzonder na aan het hart ligt”, aldus de toekomstige geloofsprefect. “Hij heeft een enorm respect voor de verschillende manieren van katholiek zijn die in verschillende delen van de wereld bestaan, en hij houdt helemaal niet van eisen voor uniformiteit. Want dat zou verraad zijn aan de Heilige Geest, wiens creativiteit onuitputtelijk is.”