Op 14 juni wordt de documentaire Shadow Game vertoond aan het Europees Parlement en delen de jongeren uit de film hun ervaringen over hun traumatische reis naar Europa. 

Op dinsdag 14 juni wordt de veelvuldig bekroonde documentaire Shadow Game - over alleenreizende gevluchte tieners - vertoond aan het Europees Parlement. De jongeren uit Shadow Game delen er hun ervaringen en bieden de petitie 'Bescherm kinderen op de vlucht' aan. Ze vragen daarin aandacht voor de rechten van ALLE alleenreizende gevluchte kinderen. Een brede coalitie van Europarlementariërs uit verschillende politieke fracties organiseert deze bijeenkomst.

Achtergrond  

Het Europees Parlement nam op 7 april een resolutie aan die oproept tot bescherming van Oekraïense kindvluchtelingen. Gevluchte Oekraïense kinderen en jongeren moeten goed opgevangen worden. Dat is nodig om uitbuiting, misbruik en illegale adoptie te voorkomen. Ook moeten ze een veilige doorgang krijgen van Oekraïne naar de EU.

De kinderen uit de documentaire Shadow Game kregen een heel andere ontvangst. Zij liepen in hun eentje duizenden kilometers vanuit landen als Afghanistan, Syrië en Irak. Eenmaal in Europa moesten ze bij de landsgrenzen door mijnenvelden lopen, werden ze in elkaar geslagen door gewelddadige grenswachten en illegaal terug de grens overgezet. 

“Ik ben blij voor Oekraïense kinderen dat ze worden geholpen. Want ik weet hoe erg oorlog en vluchten is,” aldus Mohammed, een van de jongens in Shadow Game. Hij was 14 toen hij zonder ouders naar Europa vluchtte. “Helaas kreeg ik geen hulp, maar werd ik tegengehouden aan de grenzen in Europa,” vertelt Mohammed in NOS Stories.

De verhalen van deze kinderen zijn niet uniek en staan symbool voor het gewelddadige en repressieve Europees migratiebeleid. Iedere dag gaan de pushbacks door en ze worden steeds gewelddadiger. Momenteel zijn er nog altijd 22.500 kinderen die aan Europa’s grenzen zijn vastgelopen. (bron: Unicef).

Petitie Bescherm kinderen op de vlucht 

De tieners uit Shadow Game hebben het manifest "Bescherm kinderen op de vlucht" opgesteld waarin ze het Europees Parlement en de Europese Commissie oproepen om hun leeftijdsgenoten die nog aan onze grenzen zijn vastgelopen ook te helpen. Samen met KidsRights van voormalig kinderombudsman Marc Dullaert voeren zij campagne om de rechten van vluchtelingenkinderen in Europa op de politieke agenda te zetten. Het manifest is al door bijna 35.000 Europese burgers ondertekend.

Teken de petitie hier: 

Teken de internationale petitie hier: 

Tieners op de vlucht 

In de documentaire Shadow Game volgen we tieners tijdens een helse tocht door Europa. De film won o.a het Gouden Kalf voor Beste lange documentaire, de Prix Europa voor beste Europese documentaire, de Geneva Award en de Dutch Movies Matter Award.  

Shadow Game is terug te zien op NPO Start.

Voor meer informatie over het hele project Shadow Game: