In het afgelopen jaar mochten we een aantal mooie documentaires maken en laten zien in zowel binnen- en buitenland. We zetten er een aantal op een rij die absoluut de moeite waard zijn om terug te kijken. Om te beginnen met Ankie, de olympische weduwe

Ankie, de olympische weduwe

De documentaire Ankie, de olympische weduwe is een tweeluik over de aanslag tijdens de Olympische Spelen in München, dat zich 50 jaar geleden op 5 september in 1972 voltrekt. In totaal vinden 17 mensen de dood. Hiertoe behoort de Israëlische atleet André Spitzer, de man van Ankie Spitzer. In Ankie zien we een uitgebreide reconstructie van het gijzelingsdrama, verteld door getuigen. Ankie werd door de NPO benoemd tot een van de hoogst gewaardeerde titels van dit jaar.

Kijk Ankie, de olympische weduwe terug

Eindeloos gepest 

In de documentaire Eindeloos gepest zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Maryana was one of a kind. Al op jonge leeftijd creëert ze haar eigen stijl, kleedt ze zich anders dan anderen en is ze open over haar biseksualiteit. Haar uiterlijk, kledingkeuze en achtergrond zorgt ervoor dat ze buiten de groep ligt. Het is zaterdag 14 november 2020. Maryana heeft met haar moeder en oma een hele fijne dag. ‘s Avonds zoekt Maryana nog online kerstcadeaus uit voor haar vrienden. Maar later op deze avond gaat het mis.

Kijk Eindeloos gepest terug

Shadow game

In de documentaire Shadow Game wordt de situatie belicht van jonge vluchtelingenkinderen die onder erbarmelijke omstandigheden een gevaarlijke reis door Europa maken. Mishandelingen en ontberingen zijn daar aan de orde van de dag. De kinderen in de documentaire proberen dagelijks levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar veiligheid en een beter leven. 'The game', noemen ze dat. De docu werd internationaal geprezen en won veel prijzen.

Kijk Shadow game terug

Durrab Shadow game
Eindeloos gepest Maryana

Rampvlucht, de documentaire

In 2022 was het dertig jaar geleden dat een Boeing van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstortte op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmer. Nog jaren na de crash hielden de geruchten rondom de Bijlmerramp aan. Journalisten Vincent Dekker en Joost Oranje, voormalig politici Rob Oudkerk en Rob van Gijzel en dominee Otto Ruff van stichting Nabij blikken in de documentaire terug op die periode. De waarheidsvinders rondom de Bijlmervliegramp geven ons inzichten voor het heden. Waarom kunnen zij het boek nog altijd niet sluiten?

Kijk Rampvlucht, de documentaire terug

Een ode aan de liefde (op leeftijd)

De intieme band tussen geliefden Hetty en Jeanne spat van het doek in de documentaire Liefsteling. Het kleurrijke leven van deze vrouwen verandert als dementie meer grip krijgt op Jeanne. Hetty moet aanzien hoe de ziekte gaten slaat in de persoonlijkheid en het vermogen van haar ‘liefsteling’. ‘Ik hoop met Liefsteling te laten zien wat de kracht van liefde is én dat je het leven kleur kunt geven – onafhankelijk van je leeftijd’, aldus documentairemaker Eva van Barneveld.  

Kijk Liefsteling terug❤️

Rampvlucht, de documentaire
Liefsteling

De blauwe familie

De documentaire De blauwe familie gaat over racisme binnen de politie. In 2Doc: De blauwe familie komen klokkenluiders uit de politieorganisatie aan het woord die bij hun werkgever melding hebben gemaakt van mistanden waaronder racisme en discriminatie. Vervolgens wordt hen het leven zuur gemaakt. De blauwe familie laat zien dat de politietop inclusiviteit met de mond belijdt, maar dat de praktijk heel anders is.

Kijk De blauwe familie terug

Lees ook