Het thuisgevoel van gastouders Marieke en René

Stef Bos ontmoet gastouders René en Marieke, die hun huis openen voor mensen die het nodig hebben. Welk lied schuilt er in hun verhaal?

In de derde aflevering van Serenade van Stef ontmoet Stef Bos gastouders René en Marieke. Hun kinderen zijn al een tijdje het huis uit, maar van een leeg nest is daarna nooit meer sprake geweest. Want zij zetten hun huis open voor mensen die dat nodig hebben, zoals voor de 21-jarige Ammar uit Jemen. 

Duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning wachten momenteel in asielzoekerscentra (AZC's) op een woning. Ammar richt zich helemaal op het vwo-schakelprogramma, zodat hij daarna naar de universiteit kan gaan. Maar in het AZC waar hij nu verblijft, is er geen rust om zich op zijn studie te richten. Via de stichting Takecarebnb logeert hij daarom nu tijdelijk bij René en Marieke.

Serenade van Stef
Serenade van Stef

Ammar stort zich al van jongs af aan vol overgave op zijn doelen, want hij wil graag tandarts worden. Tegenslag na tegenslag heeft hij al moeten verwerken, zowel in Jemen als na zijn aankomst in Nederland. Het verbaast René en Marieke hoe hij het voor elkaar krijgt om na een teleurstelling toch heel snel de knop weer om te zetten. 'Het ligt er maar aan waar je wieg staat hoe je je leven eruit komt te zien', realiseert Marieke zich hierdoor.

je leeft niet alleen voor jezelf

René en Marieke vinden het de normaalste zaak van de wereld om hun huis open te stellen voor anderen. René: 'Het komt voort uit onze levensovertuiging: je leeft niet alleen voor jezelf en ziet om naar een ander. Hoe meer mensen zich thuis voelen in de wereld, hoe meer wij ons ook thuis zullen voelen.'

Stef wil weten hoe het is om je huis te delen en vraagt zich af: 'Waarom doe ik dat zelf eigenlijk niet?'