Plastic bakjes waar met grote letters verse vis op staat. Draai je het bakje om? Dan zie je iets vreemds: ontdooid. Die verse vis was dus eerst bevroren. Wat is dan nog het verschil met de vis stukken goedkoper in de vriezer ligt? De Keuringsdienst zoekt het uit.

Wat is verse vis?

De term ‘vers’ is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan ‘ontdooid’. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.

Waar koop jij je vis?
  1. Ik koop dagverse vis op de markt 37% (106 votes)
  2. Ik koop verse vis in de supermarkt 24% (69 votes)
  3. Ik koop diepgevroren vis in de supermarkt 39% (111 votes)

Toch ingevroren

De herkomst van de vis is bij ‘verse vis’ nauwelijks te herleiden. In het geval van diepvriesvis kiezen fabrikanten er soms voor om de vis niet direct te bewerken, maar dit elders te laten doen. Zo wordt de vis gevangen in Noorwegen en vervolgens op een vriescontainer schip naar China gestuurd. Hier wordt de vis ontdooid, gefileerd en vervolgens wederom ingevroren op weg naar Europa.

Het is aan te nemen dat verse supermarktvis op eenzelfde manier wordt geproduceerd, maar geen supermarkt of leverancier wil ons vertellen hoe het echt zit. Het kan dus best zijn dat je verse vis die jij in je mandje legt in de supermarkt al meerdere keren is ontdooid. Doordat de vis wordt ingevroren is er zomaar een kans dat je een vis koopt die een half jaar geleden al gevangen is. Het etiket geeft hier geen antwoord op.

Maar waarom wordt verse vis ingevroren?

Dat heeft waarschijnlijk te maken met de kosten en de behoefte (vraag/aanbod) van de consument. In het kabeljauwseizoen – juni tot december – heb je veel aanwas en dus veel voorraad. Door de vis in te vriezen heb je ook in het laagseizoen voldoende voorraad en kun je de vis voor een stabiele prijs verkopen. Visspecialist Nico Waasdorp vertelt dat dit grotendeels komt door de consument. 'De consument wil eigenlijk ‘altijd’ kabeljauw eten tegen een gunstige prijs. Hierdoor kijken ze eerder naar de prijs dan naar de kwaliteit van de vis.'

Ook interessant voor jou:

Waar betaal je dan voor?

Voor diepvriesvis betaal je ongeveer acht euro per kilo, terwijl je voor de zogenaamde verse vis bijna drie keer zoveel betaald. Het enige verschil is dat de ‘verse’ vis voor jou ontdooid is. Het probleem van de ontdooide vis is dat de vis in het plastic bakje te snel uitdroogt. Het krijgt hierdoor een vreemde smaak.

Als chefkok Jonnie Boer een keuze moet maken tussen verse supermarktvis en diepvriesvis, zou hij toch - als het echt niet anders kan - voor de diepvriesvis gaan. Als tip geeft hij nog: 'Laat het langzaam ontdooien.'

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van Waarde