Waarom verkoopt de visboer vaak alleen krabbenpoten?

De krab bevat veel eetbare onderdelen. Toch zie je bij de visboer vaak alleen de krabbenpoten liggen. Hoe kan dat? En waar blijft dan de rest van de krab? Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit.

Krabbenvissers

In Nederland worden krabben gevangen in de Noordzee. In de krabbenvisserij worden de krabben levend gehouden op de boot, zodat ze ook levend verkocht kunnen worden. De reden hiervoor is dat de krab dan vers blijft en niet snel bederft. Als de gevangen krab niet puntgaaf is of niet compleet, dan draaien vissers vaak één van de voorste scharen van de krab af. Daarna wordt de krab weer teruggegooid in de zee, in de veronderstelling dat de poot gewoon weer aangroeit. De Keuringsdienst zocht dit verder uit.

Keuringsdienst van Waarde: krab

Keuringsdienst van Waarde krabt zich achter de oren, speurt de Noordzee af en komt erachter dat de krab het knap lastig krijgt zodra hij in mensenhanden komt.

Keuringsdienst van Waarde

Bijvangst in het vissersnet

Krabben worden niet alleen gevangen door krabbenvissers. In andere soorten visserij (zoals de boomkorvisserij of de sleepnetvisserij) slepen er twee netten over de zeebodem om vissen te vangen. Als bijvangst komen er dan soms ook krabben in het vissersnet terecht. Op deze boten is er geen systeem om de krabben levend te houden, waardoor er vaak standaard een schaar van de krab wordt afgedraaid.

Krabbenpoten

Ontklauwen is een natuurlijk proces bij krabben. Als de schaar van een krab vast zit kan hij hem afstoten. Dat zorgt verder voor weinig schade bij de krab. Wel zorgt het ervoor dat ze moeite hebben met eten, omdat ze hun prooi minder goed kunnen vangen. Als de schaar wordt afgebroken door mensen, dan kan dat voor schade zorgen aan het schild van een krab. Dat gebeurt niet als de schaar op de juiste manier wordt afgedraaid.

Meer van Keuringsdienst van Waarde