Is mie hetzelfde als pasta?
Kook je Chinees, dan koop je mie. Kook je Italiaans, dan pak je pasta. Maar kun je aan je pan bami ook niet gewoon tagliatelle toevoegen? De Keuringsdienst neemt de deegslierten onder de loep.
Wat zit erin?
Een van de ingrediënten van mie is harde tarwe. Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Voor pasta wordt er gebruik gemaakt van durumtarwe; een nog hardere tarwe. Durumtarwe heeft een wat gelere kleur. Het heeft een hoog eiwitgehalte en is rijk aan gluten. Deze geven je pasta een elastische textuur en ‘bite’. De harde tarwe zorgt ervoor dat je het ‘al dente’ kan koken. De eigenschappen van de harde tarwe maken het zo dat de deegslierten veel vocht op kunnen nemen waardoor het goed te gebruiken is in combinatie met sauzen. In de supermarkt heet het ook wel tarwegries vanwege de grovere maling dan bij meel of bloem.

Hoe wordt het gemaakt?
Je hebt twee manieren van maken. Ten eerste het walsen van het deeg en het vervolgens snijden in lange slierten. Het deeg wordt bij mie uitgerekt en dubbelgevouwen. Hierdoor komt er lucht in het deeg waardoor het de kruiden van het gerecht goed kan opnemen. Bij pasta wordt het deeg enkel uitgerold en vervolgens gesneden. Je hebt ook een andere manier van het maken van pasta: namelijk persen. Hier wordt het stuk deeg door een mal heen geperst. Vervolgens wordt er zo het gewenste vormpje eruit gedrukt. Van penne tot tagliatelle. Dit is een goedkopere manier van pasta maken, omdat er bij het walsen een mens nodig is om het deeg te begeleiden bij de wals en het uiteindelijk op te vangen.
Maar is het hetzelfde?
De Keuringsdienst gaat langs bij een Chinees restaurant en ziet dat de ‘gewone’ mie daar uit Italië komt. Ze kijken achter op de verpakking van de mie en tagliatelle uit de supermarkt en zien op beide verpakkingen durumgriesmeel of harde tarwegriesmeel op de ingrediëntenlijst. Hetzelfde dus! Nu blijkt dat veel mie uit de supermarkt geproduceerd wordt in Italië. Hier noemen ze de mienestjes uit de supermarkt tagliolini: een broertje van de tagliatelle. De pasta wordt dus verstopt in een Aziatisch jasje en verkocht voor een andere prijs.
