Keerpunten in het leven

Petrus in het land is in het Brabantse Dongen. Hier kerkt de Protestantse Gemeente van Dongen-Rijen in de oude Ruïnekerk, een kerk die is gebouwd in de 14e eeuw. In deze kerk ontmoeten we verschillende gemeenteleden, om te praten over de keerpunten in hun levens.

Dominee Henrieke ten Thije heet ons welkom in de oude kerk, waar ze vertelt dat het een prettige plek is om dominee te zijn. “Omdat we dicht bij de luchtmachtbasis zitten, zijn heel veel mensen vanuit allerlei delen van Nederland hiernaartoe gekomen. Het is heel gemêleerd kerkvolk, maar dat werkt heel goed. Iedereen moet hier een beetje geven en mag een beetje nemen.”

Dominee Henrieke ten Thije
De herenboerderij van Romke en Ingrid Ter Horst met gemeenschappelijke moestuin

Een keerpunt in de levens van Romke en Ingrid Ter Horst was de koop van een herenboerderij in Dongen. In de grote boerderij zag het gezin een mogelijkheid om te delen met de lokale gemeenschap. Vanuit deze motivatie heeft het gezin een gemeenschappelijke moestuin aangelegd. “Een herenboerderij is van oorsprong een plek waar je de oogst deelt met andere mensen. Met de moestuin willen we andere gezinnen mee laten delen. Ze werken eraan mee en kunnen dan hun eigen oogst meenemen.” Naast de moestuin, bouwen Romke en Ingrid op dit moment een bed & breakfast voor kwetsbare kinderen.

Mees de Ruiter en Erica van Baaren
Erica van Baaren en Saliba Ghazal

Erica van Baaren zet zich in voor alle gemeenteleden in Dongen. Zo ook voor Mees de Ruiter, die wegens een val niet heel mobiel meer is. Ook gaat ze langs bij de familie Ghazal, die een paar jaar geleden vluchtte uit Syrië. “Wij hadden gelijk, van begin af aan, dat het samenzijn goed voelde” vertelt Erica tegen Saliba Ghazal. Erica heeft Saliba onder meer geholpen door Nederlandse lessen te geven. “Dat is wat wij moeten doen, elkaar helpen” vertelt ze.

Petrus in het land is te zien op zaterdag 26 november om 17:10 bij KRO-NCRV op NPO 2.