Olijfolie

Een olijf, een pers en hoppa: olijfolie. Simpel zat, zou je zeggen, maar laat het maar aan de Hollandse kruideniersmentaliteit over om er iets uitermate complex van te maken. Er is olijfolie mild en olijfolie traditioneel. Classico en Extra Vierge. Voor koud, lauwwarm en heet. Vlees, vis en kip. 

Zoveel soorten dat het kiezen zowat onmogelijk is gemaakt. Want wat is het verschil? Keuringsdienst van Waarde vraagt rond in olijfolieproducerende landen en doet de wenkbrauwen fronzen over het verhaal dat je in maagdelijke olijfolie niet bakken kan.

Maandag 5 februari 21.30 uur op NPO 1.

Olijfolie gemaakt van rotte olijven? In Nederland gooien we het massaal in de pan

‘Olijfolie van de eerste persing’ staat er op de extra vierge flessen. Bij flessen milde en klassieke olie gaat het om een geraffineerde variant. Ze worden beiden gemaakt van olijven, maar over die geraffineerde olie hoorde de Keuringsdienst iets frappants.

Keuringsdienst van waarde - verschillende olijfolie flessen

Kun je nou wél of niet in extra vierge olijfolie bakken?

De Nederlander verkiest ‘milde’, ‘traditionele’ of ‘klassieke’ olijfolie boven ‘extra vierge’ omdat over die laatste een hardnekkig gerucht heerst. Wij denken hier te weten dat je extra vierge olijfolie niet kunt verhitten, en er dus niet in kunt bakken of braden. Maar klopt dit wel?

Keuringsdienst van waarde - extra vierge olijfolie

Lees meer over dit onderwerp