De zuiverste vorm van geperste olijven: extra vierge olijfolie. Wat maakt deze maagdelijke olie zo speciaal? En hoe zorg je ervoor dat je in de supermarkt goede kwaliteit aanschaft? De Keuringsdienst duikt in de kwestie en raadpleegt olijfoliesommelier Vivian van Wordragen.
Koude persing van olijven
Extra vierge olijfolie is niet te verwarren met vierge olijfolie. Maar wat is er zo extra aan deze olie? Het wordt gemaakt van de eerste koude persing van de olijven, zonder enige chemische behandeling of toevoegingen.
Binnen 24 uur na de oogst worden de olijven al tot olie verwerkt. Deze olijfolie is dan ook vaak de duurste variant. Door de snelle en koude persing is extra vierge olijfolie rijk aan onverzadigde vetzuren en antioxidanten.
Tips van een olijfsommelier
Maar hoe kies je in het bomvolle schap van de supers goede kwaliteit extra vierge olijfolie? Van Wordragen, die een driejarige opleiding volgde aan de meest gerenommeerde olijfolieschool in Italië, heeft een neusje voor het herkennen van hoogwaardige olijfolie. Ze deelt haar top vijf tips.
Kortom, koudgeperste olijfolie is een ware smaakervaring. Maar let op, laat je niet verleiden door een heldere fles of een koopje - echte kwaliteit schuilt in het donker, is te proeven en heeft zijn prijs!