Kloostergast Noraly Beyer: "De zusters zien geen kleur"
In Kloostergasten dompelen zes bekende Nederlanders zich drie dagen lang onder in het leven van broeders en zusters. Deze keer proeft oud-journaalpresentatrice Noraly Beyer van het kloosterleven.
Noraly Beyer, oud-journaalpresentatrice, is drie dagen te gast in het klooster van de missiezusters in het Limburgse Steyl. Het is voor het eerst sinds haar jeugd dat ze weer voet zet in een klooster. Wat doet het met Noraly om zoveel jaren later weer tussen zusters te zijn?
Noraly groeide op in Curaçao en kreeg een katholieke opvoeding. Toen haar vader plotseling overleed, stuurde haar moeder de oudste drie kinderen naar een nonnenkostschool in Roermond. Beyer was elf jaar toen ze bij de zusters Ursulinen aankwam. "Donkere, gekleurde mensen: die waren er gewoon niet," vertelt Noraly. "Ik was een bezienswaardigheid."
Het klooster in Steyl is het moederhuis van de missiezusters is wél multicultureel. Zusters uit andere landen komen hiernaartoe voor educatie en inspiratie, en blijven een paar maanden. Wereldwijd zijn er zo'n 35.000 missiezusters actief. "Zij zien letterlijk en figuurlijk geen kleur."
Een goede zaak om racisme tegen te gaan, constateert Noraly. "Je moet daaraan blijven werken", vertelt ze. "Ik denk dat je dat goed kan bereiken door met elkaar om te gaan en naar elkaar te luisteren."
Noraly is onder de indruk van hoe de 75 zusters in het leven staan. "Dan kijk ik naar ze en denk ik: Nee hè, dat kan je niet menen", vertelt Noraly. "Maar ze zijn dolgelukkig dat ze via naastenliefde hun leven in dienst kunnen stellen van God."
Kloosters zetten steeds vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Ze creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die naar rust, balans en zingeving zoeken. Naast Noraly Beyer verruilen ook Thomas Cammaert, Evi Hanssen, Emile Roemer, Esther Vergeer en Tim Hogenbosch hun hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren. Ze draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.