Bruin- en volkorenbrood

Alles op een rij:

  • Heeft je bruine brood een donkere kleur en bestaat het voornamelijk uit (tarwe)bloem? Dan is het vaak donker geverfd witbrood. Meer weten>
     
  • Twijfel je tussen spelt- of tarwebrood? Deze twee graansoorten verschillen nauwelijks van elkaar. Meer weten>
     
  • Vind je veldbonenmeel op de ingrediëntenlijst? Dat is de truc om brood luchtiger en groter te maken. Meer weten>
     
  • Vloerbrood in je winkelmandje? Daar komt vaak geen ovenvloer aan te pas. De ingrediënten van vloerbrood zijn vaak niet anders dan voor andere broden. Meer weten>
     
  • De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C of E300. Dit maakt een brood groter en luchtiger. Meer weten>
     

Wist je dat?

  • Op elk brood is het verplicht om aan te geven of het wit, bruin of volkoren is.
  • Volkorenbrood moet gemaakt zijn van de hele graankorrel.
  • Meergranenbrood moet uit minimaal drie verschillende graansoorten bestaan.
  • Zuurdesembrood mag alleen zo genoemd worden als zuurdesem het enige rijsmiddel is.

Hier kun je op letten:

1. Ingrediëntenlijst

Echt volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Kijk op de ingrediëntenlijst of volkorenmeel als eerste ingrediënt staat vermeld. 

2. Vezelgehalte

Volkorenbrood bevat veel vezels. Controleer het vezelgehalte op de voedingsinformatie. Een hoger vezelgehalte is een goede indicatie van een meer volkoren brood.

3. Benaming

Er wordt altijd aangegeven of brood wit, bruin of volkoren is. Bruinbrood is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Een volkoren brood bevat alleen hele graankorrels. 

Een brood met de benaming 'tarwe' of 'bruin', hoeft dus niet altijd volkoren te zijn. Zelfs brood dat donker van kleur lijkt, kan gekleurd zijn met mout of andere toevoegingen.

4. Keurmerken en labels

Zoek naar keurmerken of labels die aangeven dat het brood bruin of volkoren is. Er zijn geen specifieke keurmerken voor brood. Wel is een biologisch brood te herkennen een een biologisch keurmerk. 

5. Versheid

Versheid is belangrijk voor de smaak en textuur. Kies indien mogelijk voor brood dat op de dag zelf gebakken is.

Bekijk het fragment over bruin brood

2 min 57 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Zit van oorsprong, veldbonenmeel, verwerkt in brood?

Keurmerken voor brood

Biologisch brood is herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk

De grondstoffen van biologisch brood zijn voor minimaal 95 procent afkomstig uit de biologische landbouw

Tot de 5 procent van niet-biologische ingrediënten behoren gist, zout, zuurdesem of bakferment en broodverbetermiddelen.

KWV supermarktgids -keurmerken bruinbrood