kvw - Speciaal- en luxebrood

Alles op een rij:

  • Supermarkt- en bakkerscroissants verschillen nauwelijks van elkaar. De doorsnee bakker krijgt namelijk – net als de supermarkt – de croissants bevroren aangeleverd uit de fabriek. Meer weten>
     
  • Glutenvrij brood is niet altijd even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ broden. Meer weten>
     
  • Nederlands stokbrood heeft niks met Frans stokbrood te maken. In Frankrijk gebruiken ze T65-bloem, in Nederland is bloem gewoon bloem én snellere productiemethodes. Meer weten>
     
  • De meest gebruikte broodverbeteraar is ascorbinezuur, ook bekend als vitamine C of E300. Deze broodverbeteraar resulteert in een groter en luchtiger brood. Meer weten>
     
  • In volkorenbrood zijn de vezels behouden. Het maakt daarbij niet uit of het van spelt of tarwe is; deze twee graansoorten verschillen nauwelijks van elkaar. Meer weten>
     

Wist je dat?

  • Krentenbrood en rozijnenbrood moeten voor 30 procent uit krenten of rozijnen bestaan.
  • Zuurdesembrood mag alleen zo genoemd worden als zuurdesem het enige rijsmiddel is.

Hier kun je op letten:

1. Croissants

Croissants in de supermarkt en bij de bakker zijn vergelijkbaar omdat ze meestal bevroren worden aangeleverd uit de fabriek.


Croissants bakken is een lang en ingewikkeld proces en vaak niet rendabel voor een bakker.

2. Glutenvrij brood

Let op bij glutenvrij brood, omdat sommige varianten meer suiker, zout en vet kunnen bevatten dan regulier brood.

De verhouding tussen glutenvrije producten en vergelijkbare glutenhoudende producten kan dus op suiker-, zout- en vetniveau verschillen. Op de etiketten staat welke ingrediënten er zijn gebruikt en hoeveel ervan in zit.

3. Stokbrood

Nederlands stokbrood verschilt van Frans stokbrood vanwege het gebruik van verschillende soorten meel. 

Als er bolletjes op de onderkant van het stokbrood staan, weet je dat je stokbrood uit de industriële oven komt. Als de onderkant van het stokbrood glad is, dan heb je waarschijnlijk een ambachtelijke baguette te pakken, mét kenmerkende harde kost.

Keuringsdienst van Waarde
29 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Nog niet eens 1 procent van de bakkers in Nederland maakt zijn croissantjes zelf.

Keurmerken voor brood

Biologisch brood is herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk, het Demeter keurmerk en het EKO-keurmerk

De grondstoffen van biologisch brood zijn voor minimaal 95 procent afkomstig uit de biologische landbouw

Tot de 5 procent van niet-biologische ingrediënten behoren gist, zout, zuurdesem of bakferment, water en broodverbetermiddelen.

KWV supermarktgids -keurmerken bruinbrood